Surówka z czerwonej kapusty – najlepsza!

31 marca 2016, 17:00 | Bezglutenowe Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 52
Surówka z czerwonej kapusty – najlepsza!

Czerwona kapusta jest mniej popularna od białej (właściwie zielonej), a surówka z czerwonej kapusty gości na naszych stołach i cieszy podniebienie zbyt rzadko. Taka surówka po pierwsze cieszy oczy pięknym, głębokim kolorem, ale przecież nie to jest najważniejsze. Jest przepyszna i jest to jedna z niewielu surówek, którą moje dzieci jedzą bez mrugnięcia okiem. Warto przygotować ją dzień wcześniej, by pozwolić jej spokojnie dojrzeć. Poszatkowaną kapustę warto przelać wrzątkiem, choć ja wrzucam ją do garnka i gotuję ok. 2-3 minut. Wciąż jest chrupiąca, ale zdecydowanie delikatniejsza. Będzie doskonałym towarzystwem dla klasycznego gulaszu (przepis znajdziesz tu), ale też świetnie się sprawdzi jako dodatek do wszelkich wege burgerów (sprawdzone przepisy znajdziesz tu), pieczonego drobiu lub ryby. A jeśli masz ochotę na odmianę, to tu znajdziesz przepis na surówkę z kapusty białej :)

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis03

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis05

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty.

500 g czerwonej kapusty

szara reneta

sok z 1 cytryny

cebula

3 łyżki oleju

sól

pieprz

  1. Kapustę poszatkować.
  2. Wrzucić do garnka z osoloną, gotującą się wodą.
  3. Gotować 3 minuty, wylać na sitko, dokładnie odsączyć.
  4. Przełożyć do miski, skropić połową soku z cytryny, ostudzić.
  5. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dobrą kostkę.
  6. Wymieszać z pozostałym sokiem, a następnie połączyć z kapustą.
  7. Cebulę drobno posiekać. Dodać do miski z kapustą i jabłkiem.
  8. Wymieszać, wlać olej.
  9. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis06

najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty-przepis04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

52 odpowiedzi na “Surówka z czerwonej kapusty – najlepsza!”

  1. Kamila Cwołek napisał(a):

    Ja w święta :-)

  2. Katarzyna Starek napisał(a):

    Ja ją uwielbiam : kapustę poszatkowaną wrzucam do wrzątku na kilka chwil, odcedzam, dodaję jabłko, cytryna, cukier, sól, pieprz, olej i już PYCHOTA, nawet teściowa woli moja od swojej ;)

  3. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Ja jadam! Moge zjesc sama pol glowki :)

  4. Beata Przeorska napisał(a):

    Nie chwaląc się jestem mistrzem surówki z czerwonej kapusty. Jedliśmy przed świętami. Mniam!

  5. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Taką surówkę zawsze moja mama robiła :)

  6. Pycha, uwielbiam ja Moja mama dodaje do niej rodzynki zamiast jabłek i tez jest super

  7. Karolina Wichrowska napisał(a):

    Bardzo lubię plus rodzynki jeszcze :-)

  8. Aneta Gwiner napisał(a):

    ja wolę surówkę z marchewką i jabłkiem a nie z czerwonej kapusty :P :)

  9. A ja ,z dodatkiem żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym :)

  10. Renata Zapała napisał(a):

    Ja jestem na głodzie warzywnym – ale jak to bywa – słaba silna wola

  11. Ania Czakon napisał(a):

    Ja właśnie dzis miałam na obiadek

  12. Gabriele Taube napisał(a):

    Ja robilam dokladnie ta sama w poniedzialek ;)

  13. Grzegorz Ostrowski napisał(a):

    Cudnej urody zdjęcie :)

  14. Agnieszka Łukawska napisał(a):

    Taką właśnie robię i wszyscy w domu ją uwielbiamy.

  15. Anna Makowska napisał(a):

    Ja! A w Swieta krolowala u nas surowka z selera! :-) Wogole lubimy i jemy sporo surowek (y)

  16. Ewka Konewka napisał(a):

    Ja kocham,tylko poszatkowaną kapustę sparzam we wrzącej wodzie,składniki te same + olej- -uwielbiam ta surówkę :)

  17. Agnieszka Sionek napisał(a):

    A wiesz czym się dziś zajadłam? Młodą kapustą z marchewką i prażonym słonecznikiem. Przepis od Ciebie :) pycha

  18. Bozena Stroka napisał(a):

    Podgotowana to już nie surówka ;-) Tylko sałatka:-) Ja jem na surowo. Poszatkowana, posolona, wygnieciona – mieknie:-)

  19. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    ja robię tak, że poszatkowaną polewam wrzątkiem na sitku , i gotowe reszta dodaje jak u Ciebie

  20. SylandBry Gervais napisał(a):

    Jajaja uwielbiam piekne fotkA ❤️❤️

  21. Joanna Olbryś-Man napisał(a):

    Nie lubię czerwonej kapusty i nie mogę się do niej przekonać. Zdecydowanie wolę białą.

  22. Kamila Jankowska napisał(a):

    Może przetestuję w ten weekend! Tylko pewnie z innym jabłkiem, bo nie wiem, czy w Barcelonie uda mi się dostać szarą renetę.

  23. Asia Ciemniewska napisał(a):

    Uwielbiam czerwona kapustę z dodatkiem rodzynek i dżemu z czarnej porzeczki :) ps. kapustę w Twojej wersji jadłam wczoraj ;)

  24. Kasia Ulfik napisał(a):

    Ja jadłam w Wielkanoc, dwa rodzaje! :) Pychota!

  25. Aga Lubi napisał(a):

    Moja mama dziś zrobiła jutro będę smakować :)

  26. Paulina napisał(a):

    Polecam zamiast oleju dobrą oliwę, smak jest cudowny! No i odrobinkę cukru, na smaczek :)

  27. ula napisał(a):

    część moich domowników jej nie ruszyła, zachwytu nie było

  28. Anna Bajer napisał(a):

    Brzmi pysznie! Będzie jutro

  29. Barbara Gie napisał(a):

    U mnie dziś na obiad kotleciki owsiane ze szpinakiem i fetą z Twojego przepisu,ciekawa jestem,jak wyjdą :)

  30. Maria Ziomek napisał(a):

    Najlepszą surówkę z czerwonej kapusty jadłam w Prusach, tuż za miedzą Krakowa Niestety ja nie potrafię takiej zrobić :(

  31. Kazimierz Chmielek napisał(a):

    A u kogo to Marysiu? ;-)

  32. Ewa Iza napisał(a):

    Lubie surówki ale z czerwoniej kapusty nie umiem,zawsze za twarda mi wychodzi

  33. Marzena Kłos napisał(a):

    Jutro kotlety ziemniaczane i oczywiście surówka z czerwonej kapusty. Dzięki za inspirację

  34. Beata Brzezowska napisał(a):

    Moja mama taką robiła! Dziękuję za inspirację :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *