Najlepsza zupa pomidorowa

17 października 2016, 18:53 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 48
Najlepsza zupa pomidorowa

No tak się składa, że przynajmniej raz w tygodniu musimy mieć w domu garnek gorącej zupy pomidorowej. Najlepszej na świecie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna. Ja zajadam wersję podstawową, bez dodatków. Najczęściej nalewam sobie ją po prostu do kubka. Czasem wrzucę kilka pokruszonych krakersów lub jakąś grzankę, albo kilka kostek sera. Moje dzieci lubią do zupy dodać łyżkę gęstej śmietany i koniecznie drobny makaron. Ale baza jest jedna, niezmienna i najlepsza na świecie. Prawdopodobnie w Twoim domu gotuje się pomidorówkę nieco inaczej, ale polecam Ci mój przepis do spróbowania :)

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_05

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_02

Najlepsza zupa pomidorowa

2 kg pomidorów

cebula

ząbek czosnku

2 średnie marchewki

1 ½ l bulionu

łyżeczka soli

2 łyżki masła klarowanego

  1. Pomidory umyć, naciąć, zalać wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło.
  5. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
  6. Dodać marchewkę i sól.
  7. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  8. Wrzucić pokrojone pomidory, przesmażyć razem i zalać bulionem.
  9. Gotować 20 minut.
  10. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Smacznego :)

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_01

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

48 odpowiedzi na “Najlepsza zupa pomidorowa”

  1. Małgorzata Zawadzka napisał(a):

    Z makaronem w kształcie ryżu… ;)

  2. Małgorzata Safjańska napisał(a):

    Ja z ryżem, mąż z makaronem i tylko świderki

  3. Aneta Gwiner napisał(a):

    tylko z makaronem… jak najcienszym :)

  4. Małgorzata Safjańska napisał(a):

    Moja pomidorowa wg podobnego przepisu, poprostu przepyszna, ostatnio dodawałam też świeżo wyciskany sok z pomarańczy i domownicy zachwyceni. Naprawdę niezła.

  5. Ilona Zielonka napisał(a):

    Dzisiaj była z makaronem

  6. Kamila Wojciechowska napisał(a):

    Dzisiaj byla z makaronem – na wczorajszym rosole. Pomidorowke robię zazwyczaj na przecierze, ale zdarza się i na pomidorach (swiezych czy z puszki) czy nawet na soku pomidorowy

  7. Kasia Janiaczyk napisał(a):

    Oj z makaronem niteczki, ale w moim domu rodzinnym jadło się też z ziemniakami ugotowanymi osobno, też pycha

  8. Katarzyna Bień napisał(a):

    Najchętniej z serem :-)

  9. Jola Paś napisał(a):

    Z lanym ciastem;p

  10. Magdalena Deberny napisał(a):

    Wygląda obłędnie…

  11. Magdalena Kowal napisał(a):

    Z kluskami lanymi ;)

  12. Małgosia Nowicka napisał(a):

    Szymon zje każda wersje makaron czy ryz -nie ma roznicy byleby była pomidorowa. To jedna z 3 zup, które zje ;)

  13. Elżbieta Adamowicz napisał(a):

    najchetniej bez ryżu i makaronu. No ale jeśli już z czymś to bezglutenowo ryż

  14. Iza Szydlowska napisał(a):

    Ja z ryżem, córka z makaronem. Znam jednak ludzi, którzy jedzą ją z naleśnikami pokrojonymi w paseczki :)

  15. Alicja Skrzypińska napisał(a):

    Z makaronem dla wszystkich,a ja czasem z kasza jaglana-probowaliscie?

  16. To Ma napisał(a):

    Z makaronem soba

  17. Dorota Polak napisał(a):

    Moja pomidorowe są dwie. Pierwsza to taka z dzieciństwa na wywarze z drobiu i warzyw, zabielana śmietana i koniecznie z makaronem. A druga bez wywaru mięsnego z duża ilością świeżych pomidorów bez skórki, bazylia. Po zagotowaniu miksuje i podaje z kleksem jogurtu. Bez makaronu ani ryżu. Jest gęsta i smakowita.

  18. Marta Biegańska napisał(a):

    Z ryżem i to gotowanym w zupie, co budzi oburzenie w całej rodzinie męża. :D

  19. Agnieszka Boziki napisał(a):

    makaronik…najlepiej penne mniammm

  20. Agata napisał(a):

    Kradnę przepis! :)

  21. Ewa Łuszczyńska napisał(a):

    20 lat temu rozwiązałam problem moich synów: makaron ryżowy :-D

  22. Iza Pietrzak napisał(a):

    Z jaglanką, ziemniakami na wywarze z warzyw. Do tego świerze pomidory duszone na masełku, z czochem i cebulką. Obowiązkowo bazylia i cytryna. Mniam!!!

  23. Halina Daniluk napisał(a):

    tak jak Lawendowy Dom ale dodaję jeszcze do cebulki i czosnku 2czerwone papryki drobno pokrojone,,,lubimy z grzankami

  24. Michalina Anna Jeleń napisał(a):

    Makaron o kształcie ryżu :)

  25. Agnieszka Maciejewska napisał(a):

    Mój Mąż uważa, że ryż jest trujący, oprócz w pomidorowej. Dla mnie pomidorowa z serem :)

  26. U mnie nazywa się po prowansalsku, oprócz czosnku daję włoszczyznę startą na tarce albo mrożoną, pokrojoną w słupki, trochę ziół prowansalskich. Pomidory podobnie albo pelati z puszki poza sezonem pomidorowym, nie miksuję, zostawiam kawałeczki i makaron kokardki. Gęsta, smakowita pomidorowa podana z kleksem jogurtu lub gęstej śmietany ale nie koniecznie. Pycha! Spróbuję jednak i Twojego przepisu. :-)

  27. Asia Cyran napisał(a):

    jak dla mnie gęsta pomidorowa zagryzana kromką chlwba z masłem :)

  28. Śnieżka napisał(a):

    O tej porze, kiedy już nie ma gruntowych pomidorów, wykorzystuję gęste przeciery własnej roboty, a do mojej pomidorówki dodaję czosnek, bazylię, listki szpinaku i tortellini z serem. Dzieci uwielbiają pomidorówkę z „pierożkami” :)

  29. Ewa Jacoń napisał(a):

    Z ryżem lub lane kluseczki, mąż z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *