Najlepsze domowe kopytka

27 października 2015, 14:07 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 4
Najlepsze domowe kopytka

Jeśli jeszcze nie wiesz, jak się robi domowe kopytka, to służę pomocą. Sprawa jest prosta, ale pamiętaj, że najważniejsze są ziemniaki. Kopytka doskonale smakują w towarzystwie sosów gulaszowych, grzybowych lub z przyrumienioną cebulką.

Najlepsze-kopytka_02

Najlepsze-kopytka_04

Jakie ziemniaki nadają się na kopytka?

W żadnym razie tzw. „młode”, powinny być koniecznie „stare”, co zawsze podkreśla moja mama. Koniecznie mączyste, czyli takie, które zawierają dużo skrobi, a po ugotowaniu ich miąższ jest suchy i rozsypujący się. Przykładowe odmiany to Bryza, Ibis, Tajfun, Gracja.

Najlepsze domowe kopytka

kilogram ziemniaków

jajko

300 g mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

sól

  1. Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
  2. Jeszcze gorące przepuścić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Zagotować duży garnek osolonej wody.
  4. Do ostudzonych ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  5. Zagnieść gładkie ciasto.
  6. Podzielić je na trzy porcje.
  7. Z każdej uformować wałek o średnicy kciuka, lekko go spłaszczyć i pokroić na kawałki długości 3 cm.
  8. Kopytka wkładać partiami do wrzątku, gotować ok. minutę od wypłynięcia, a następnie wyławiać łyżką cedzakową na półmisek.

Najlepsze-kopytka_03_1

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Najlepsze domowe kopytka”

  1. DorotaU napisał(a):

    Zmówiłyśmy się czy co? U mnie na obiad dzisiaj były kopytka. Z sosem pieczarkowym :-). Twoje wyglądają pysznie. Moje też były pyszne. Może dlatego, że robimy je identycznie… (?) :-)

  2. Monik_a napisał(a):

    Genialny przepis.Robię kopyta teraz bardzo często.Dziękuję.Wyjdą nawet bez mąki ziemniaczanej . Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *