Najlepsze pierogi z jagodami

11 lipca 2016, 06:11 | Przepisy | 30
Najlepsze pierogi z jagodami

Jagodowe języki dzieci zajadających się pierogami z jagodami, to nieodłączne wspomnienie udanego lata. Przynajmniej raz w sezonie wypada więc zakasać rękawy, zagnieść ciasto na pierogi i nadziać je jędrnymi, słodkimi jagodowymi kulkami. Prosty, cudowny smak, który nieodłącznie kojarzy mi się z czasami beztroskiego dzieciństwa i wakacjami u mojej babci.

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_02

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_06

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_08

Filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować ciasto na pierogi znajdziesz tu. Jest to ciasto zaparzane, dzięki czemu jest bardzo elastyczne, nie trzeba go podsypywać mąką, gdyż nie klei się do blatu. Można je zaparzać mlekiem lub wodą, jak wolisz.

Pierogi z jagodami

Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 pierogów

3 szklanki mąki

szklanka wrzątku

1/2 łyżeczki soli

  1. 600 g jagód

opcjonalnie cukier

dodatkowo sól i olej do wody

  1. Do miski wsypać mąkę i sól. Zagotować wodę i wlać do suchych składników.
  2. Wymieszać z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrobić łyżką (uwaga, na początku ciasto jest gorące), a następnie ręcznie, aż składniki się połączą.
  3. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  4. W tym czasie przygotować jagody. Umyć je i dokładnie odsączyć na sitku.
  5. Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
  6. Wycinać z niego kółka, nakładać jagody. Dla wielbicieli słodszych doznać, można dodać po odrobinie cukru. Dokładnie sklejać brzegi pierogów. Gotowe układać na stolnicy.
  7. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
  8. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu.
  10. Podawać polane masłem lub śmietaną z cukrem. Pyyyyyyycha!!!!!

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_07

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_04

nailepsze-pierogi-z-jagodami-przepis_03

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

30 odpowiedzi na “Najlepsze pierogi z jagodami”

  1. Kasia Zysk napisał(a):

    Idealnie, ja po sąsiedzku bo w NO wczoraj nazbierałam jagód i dziś od rana myśle o przepisie na ciasto a tu taka niespodziewanka

  2. lamina napisał(a):

    Takie pierogi zrobiłam kiedyś nauczycielowi :) Mega się ucieszył :P

  3. Izabela Drygiel napisał(a):

    Moja córka rozpoczyna lato u babci takimi pierogami

  4. Bozena Stroka napisał(a):

    Wszystkiego dobrego:-)))

  5. Kasia Ciemińska napisał(a):

    A więc sprzyjajacych wiatrow życzę :-)

  6. Djon napisał(a):

    Mega plus za wykorzystanie zdrowego, sezonowego super food! :)

  7. Katarzyna Tomaszewska napisał(a):

    No i tego mi było trzeba ☺️☺️

  8. Kasia Przygoda napisał(a):

    Oooo i ja w piątek produkowałam:D idealne danie na lato :)

  9. Becik Grudzień napisał(a):

    Daniela Tomtalska

  10. Gosia Be napisał(a):

    Uwielbiam wspanialego szwedzkiego urlopu Beatko Wam zycze

  11. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    A ja w sierpniu będę pływać Bałtyku,zaczynam ze Sztokholmu :)

  12. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Pomyślny wiatrów ;)

  13. Harmony napisał(a):

    Chciałaby, zrobić dziewczynkom takie pierożki z jagodami ale panicznie boję się zarażenia larwami tasiemców bąblowcowych :(

    Chyba zrezygnuję z owoców leśnych…..

  14. W tym roku jagod w Szwecji tony :) az przyjemnie sie je zbiera :) pierogi byly (jeszcze dzis koncze) i mufiny, i trzeba znow do lasu isc! Przyjemnych szwedzkich wrazen!!!

  15. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Jak tu się oprzeć :D!

  16. Zielenina napisał(a):

    udanego wyjazdu!

  17. Thefeelingsinme napisał(a):

    Wyglądają nieziemnsko, zapewne też tak smakują:)

  18. Magda napisał(a):

    Pierogi wyszły boskie, cała rodzina się zaangażowała, dwójka dzieciaków w pomoc a trzecie najmłodsze i mąż w jedzenie. Bardzo dziękujemy za pyszny i prosty przepis.

  19. Iwona napisał(a):

    Pięknie wyglądają i pewnie pysznie smakują

  20. JustCleo napisał(a):

    Ale bym zjadła..xD Yum

  21. marta napisał(a):

    zrobię sobie je…

  22. Ann napisał(a):

    Czy można zamrozić pierogi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *