Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną

12 listopada 2016, 13:52 | Dania główne Kuchnia Slider Wegetariańskie | 26
Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną

Genialne połączenie prostych, tradycyjnych smaków kuchni polskiej. Bo w tradycji tkwi siła i warto o tym pamiętać.

pierogi-z-kasza-gryczana

Kaszę gryczaną gotuję na sypko. Podkręcam jej smak smażoną na wolnym ogniu cebulką i łączę z twarogiem. W tym wypadku wybieram twaróg tłusty, żeby farsz nie był zbyt suchy. Doprawiam go szczodrze świeżo mielonym pieprzem i ząbkiem czosnku. Ma być wyrazisty w smaku. Pierogi możesz podać prosto z wody, ale ja wolę wersję z patelni.

pierogi-z-kasza-gryczana-4

pierogi-z-kasza-gryczana_3

Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną

Ciasto:

3 szklanki mąki

szczypta soli

Farsz:

150 g kaszy gryczanej
250 g twarogu wiejskiego
1 duża cebula (u mnie czerwona)

ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia

 

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
  2. W tym czasie przygotować farsz. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać suchą kaszę i smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Następnie zalać wodą w proporcji 2 do 1 (porcja kaszy, dwie porcje wody), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować jeszcze 15 minut.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
  5. Zeszklić cebulę i czosnek na wolnym ogniu. Trzeba przy tym uważać, żeby cebula się nie przypaliła, była miękka i słodka.
  6. W misce połączyć kaszę, twaróg i cebulę.
  7. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Ciasto rozwałkować na cienki placek.
  9. Wykroić kółka, na każdy nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  10. Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  12. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody.

pierogi-z-kasza-gryczana_2

pierogi-z-kasza-gryczana-5

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

26 odpowiedzi na “Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną”

  1. Anna Walicka pisze:

    wyślij mi paczuszkę, pliZzz

  2. Przepis wyglada bardzo smacznie:)) a kasza to palona czy nie palona ??

  3. ahhh tez wlasnie dzisiaj robie :-)) ale z ziemniaczkami :-)

  4. Sa sliczne,ale jak zrobic to zawijanie,bo nigdy mi tak nie wychodzi :-(

  5. pyszne są również z kaszą gryczaną z dodatkiem smażonych pieczarek i cebuli

  6. Gosia Kamila pisze:

    Ja z mięskiem oraz ruskie a z nowoczesnych to ze szpinakiem i feta ☺

  7. Pierogi wyglądają prze-cu-dnie! Mam tylko jedno pytanie, czy jest jakaś alternatywa dla twarogu?

  8. Doti pisze:

    Moje dzieci kochają wszelkie kasze i zazwyczaj gotuje ich więcej, więc jak mi zostaje trochę kaszy gryczanej, to zazwyczaj ląduje w pierogach :) Polecam dodać kilka posiekanych listków mięty – świetnie dopełnia smaku.

  9. Odsmażane rządzą :D Ruskie w wersji wegańskiej (zamiast twarogu- tofu + kwas z ogórków) pychota! :)

  10. Justyna pisze:

    Witam, a ja zrobiłam dziś z kaszą bulgur i dodałam jeszcze suszony rozmaryn. wyszło pysznie.

  11. Łucja pisze:

    W rodzinnym domu mojego Męża jada się podobne, tylko zamiast cebuli i czosnku jest świeża mięta, najlepiej taka z ogródka, ale z doniczkową też są pycha:)

  12. Ewa Jacoń pisze:

    Ten sam przepis na farsz, podkreciłam jeszcze kolendrą i świeżą miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *