Najlepsze placki ziemniaczane parzone mlekiem

13 listopada 2015, 14:04 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 49
Najlepsze placki ziemniaczane parzone mlekiem

Jeśli placki ziemniaczane to na słodko, czy wytrawnie? Najlepsze, jakie pamiętam z dzieciństwa to były oczywiście placki z kwaśną śmietaną i cukrem.

najlepsze-placki-ziemniaczane_05

najlepsze-placki-ziemniaczane_07A jak u Was? Teraz wolę wersję wytrawną, najchętniej z wędzonym łososiem, ale świetne są też placki z sosem grzybowym lub gulaszowym.

najlepsze-placki-ziemniaczane_08

najlepsze-placki-ziemniaczane_10

Przepis, który Wam proponuję to placki z ziemniaków parzonych wcześniej wrzącym mlekiem. Dzięki temu nie ciemnieją, są delikatne i chrupiące. Smażąc je pamiętajcie, żeby nakładać na patelnię niewielkie porcje ciasta i dość cienko je rozsmarować. Dzięki temu macie szansę na usmażenie placka idealnego. Jaki on jest? Cieniutki, złocisty, chrupiący, z brązową obwódką. W sam raz na dwa kęsy. Wzorzec placka doskonałego znajduje się poniżej ;)

najlepsze-placki-ziemniaczane_01

Najlepsze placki ziemniaczane parzone mlekiem

kg ziemniaków
1/2 l mleka
jajko
2 łyżki mąki
sól

dodatkowo:
kwaśna śmietana
łosoś wędzony

czerwona cebula

pieprz

cukier puder

tłuszcz do smażenia

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Ja sobie ułatwiam sprawę i rozdrabniam  ziemniaki w blenderze.
  2. Mleko zagotować.
  3. Ziemniaki przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem.
  4. Przełożyć na sitko i bardzo dokładnie odcisnąć.
  5. Do odciśniętych ziemniaków dać jajko, mąkę i sól.
  6. Dokładnie wymieszać masę. Powinna być dość rzadka.
  7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie złociste placki.
  8. Podawać na słodko ze śmietaną i cukrem lub wytrawnie ze śmietaną, plastrami łososia, cebulą i pieprzem.

najlepsze-placki-ziemniaczane_06

 

najlepsze-placki-ziemniaczane_03

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

49 odpowiedzi na “Najlepsze placki ziemniaczane parzone mlekiem”

  1. Kamila Jankowska napisał(a):

    Ja lubię obie wersje!!!

  2. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Bardzo lubie placki ziemniaczane. Musze wyprobowac ten nowy przepis. .

  3. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Ja lubie na wytrawnie z lososiem a na slodko najprosciej z cukrem i smietana:)

  4. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    Tylko wytrwwnie ! I znowu kusisz!!! :-)

  5. oj kusicielko :) ja mogę pod każdą postacią :)

  6. Beata Madajka napisał(a):

    Wytrawne z czosnkiem i cebulą podawane z kwaśna śmietaną lub z sosem grzybowym

  7. Urszula Oliwek napisał(a):

    Wytrawne, reszta to profanacja ;)

  8. Marysia Rossa napisał(a):

    Oczywiście, że wytrawne :) najprostsze – z kwaśną śmietaną

  9. W życiu nie jadłam z cukrem

  10. Kolorowy Talerz napisał(a):

    Zdecydowanie wytrawne…

  11. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Ze śmietaną albo z sosem pieczarkowym :) Mój brat jako jedyny „profanuje” placki posypując je cukrem!!!

  12. Weronika Popławska napisał(a):

    A u mnie tylko z cukrem :)

  13. Marzena Pisula napisał(a):

    Z marchewka i cukrem śliczne zdjęcia ta sukienka w kwiaty i cala oprawa

  14. Renata Brzakala napisał(a):

    Z cukrem i śmietaną :-)

  15. Nie lubię placków ziemniaczanych, ale bardzo bym chciała, żeby ktoś mnie przekonał :)

  16. Katrin Polinska napisał(a):

    (y) brzmi ciekawie

  17. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    W tej chwili zjem dowolne. A najlepiej i takie, i takie :-)

  18. Tylko wytrawne dla mnie :)

  19. Marta Chowaniec napisał(a):

    tylko i wyłącznie – wytrawne

  20. Marta Korus napisał(a):

    Na slono z gestym jogurtem/wedzonym lososiem i szczypiorkiem.Choc czasem prababcine z cukrem

  21. Zdrowe zakupy napisał(a):

    zdecydowanie wytrawne :) Z kwaśną śmietaną… mniam

  22. Lillan napisał(a):

    Zrobiłam… Jest problem… Starczyło tylko dla moich dzieci (małe sztuki dwie)
    Placki wyszły OBŁĘDNE!!! A był to mój ziemniaczany debiut.
    Dziękuję Beato!

  23. EM Bujan napisał(a):

    Wytrawne. Z dobrych ziemniaków. W dobrym towarzystwie. I dużo:-D

  24. Adrian Matusik napisał(a):

    a to różnie…. czasem lubię z cukrem i ze śmietaną, a czasem z ajwarem

  25. ugotowani.tv napisał(a):

    O matko, po co ja tu wchodziłam o tej porze… Język mi uciekł, nie powiem gdzie :) Pomimo wypróbowania miliona zestawień, nadal najbardziej kocham te ze śmietaną i cukrem. O takiej wersji nie słyszałam, zrobię jutro :) kochana, gdzie ty kupujesz fartuszki? Takie piękne!

  26. Sylwia Arasimska napisał(a):

    och pyszniutkie! tak samo jak te Twoje z banana i platkow owsianych. Córeczka obie wersje lubi :) dziękuje

  27. Aneta napisał(a):

    super, przepis jak znalazł bo chodzą za mną od jakiegoś czasu ale miałam opory przez smażeniem surowych ziemniaków żeby za dużo tłuszczu nie wchłonęły.. na mleku roślinnym też by pewnie wyszły?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *