Placuszki bananowe lub wegański koktajl ze szpinakiem. Śniadanie 2 w 1 :)

12 kwietnia 2016, 14:43 | Desery Kuchnia Napoje Przepisy Wegetariańskie | 13
Placuszki bananowe lub wegański koktajl ze szpinakiem. Śniadanie 2 w 1  :)

Tego jeszcze nie było – robisz sobie wegański koktajl ze szpinakiem, dodajesz płatki owsiane i za chwilę masz pyszne zielone placuszki bananowe. Jeden bardzo prosty przepis i dwie pyszne śniadaniowe potrawy, którymi możesz doskonale rozpocząć swój dzień. Sama nie mogę się zdecydować, co bardziej mi smakuje – koktajl, czy placuszki. Gotowa do eksperymentu?

placuszki-bananowe-sniadanie-2-w-1-przepis06

placuszki-bananowe-sniadanie-2-w-1-przepis05

Najlepsze placuszki bananowe lub wegański koktajl ze szpinakiem

¾ szklanki mleka roślinnego

2 dojrzałe banany

2 szklanki szpinaku

czubata łyżka masła orzechowego

szklanka płatków owsianych

olej do smażenia

dodatkowo:

miód, syrop z agawy lub syrop klonowy do polania

szklanka o pojemności 300 ml

  1. Do czaszy blendera wlać mleko, dodać obrane banany, umyty szpinak i masło orzechowe.
  2. Zmiksować i… wypić lub dodać płatki i ponownie zmiksować.
  3. Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni.
  4. Smażyć niewielkie placki na małym ogniu.
  5. Gdy na powierzchni pojawią małe dziurki, przełożyć placki przy pomocy szpatułki na drugą stronę i dosmażyć. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i polać miodem. Smacznego :)

placuszki-bananowe-sniadanie-2-w-1-przepis01

placuszki-bananowe-sniadanie-2-w-1-przepis03

placuszki-bananowe-sniadanie-2-w-1-przepis07

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Placuszki bananowe lub wegański koktajl ze szpinakiem. Śniadanie 2 w 1 :)”

  1. Dorota Dybowska napisał(a):

    Jutro rano te placki będą na moim talerzu. Dzięki za namiar.

  2. SylandBry Gervais napisał(a):

    Genialne Beatko!!!

  3. Sabina Bartosińska napisał(a):

    A szpinak świeży? Czy mrożony rozdrobniony?

  4. Knife&spoon napisał(a):

    Hmm kusząco wygląda :-)

  5. Wiki napisał(a):

    Hmmmm powiem szczerze że nabrałam ochoty, chociaż nie lubię eksperymentować w kuchni to chyba się skuszę na takie placuszki, dzięki za pomysł.

  6. A czym można zastąpić masło orzechowe?

  7. Aga napisał(a):

    Właśnie zrobiłam, potwierdzam pychota!!! Prosto, szybko smacznie. Dziękuję za wspaniały przepis i czekam na więcej. Ps. Dodałam jeszcze szczyptę soli i pieprzu do placuszków.

  8. Anna napisał(a):

    A czy można je zrobić w piekarniku? chciałabym żeby mógł je zjeść mój 13 miesięczny maluch.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *