Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.

1 kwietnia 2015, 14:19 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Święta Wegetariańskie Wielkanoc | 7
Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.

mazurek-orzechowy_4Słowem wstępu – jako osoba niezwykle skromna napiszę tylko, że jest to najlepszy mazurek, jaki dotychczas popełniłam, a z mojego piekarnika wyszło ich na prawdę sporo. Tak się też składa, że jestem osobą szalenie łakomą, co stoi w pewnej sprzeczności z tym, że lubię siebie w rozmiarze 36 ;) W przepisie, który zrodził się w moim łakomym umyśle zastąpiłam cukier  pozyskiwanym z kory brzozy ksylitolem, który zawiera 40% mniej kalorii . Możecie  zamiast ksylitolu użyć  cukru brązowego, w smaku różnicy nie będzie. Na koniec tego przydługiego wstępu dodam tylko, że kukurydziane, lekko słodkawe, cieniutkie płaty ciasta, przełożone lekko słonawą warstwą masła orzechowego i ozdobione istnym orzechowo-karmelowym wariactwem to prawdziwe niebo w gębie. To tyle :)

mazurek-orzechowy

Mazurek kukurydziany z masłem orzechowym i orzechami w karmelu

150g mąki kukurydzianej plus mąka do podsypywania

50g kaszy kukurydzianej

100g margaryny (lub masła)

75g ksylitolu (lub cukru brązowego)

1 żółtko

Laska wanilii

łyżeczka mleka

do przełożenia:

masło orzechowe

na polewę:

po 50 g orzechów nerkowca, orzechów włoskich, płatków migdałowych i fig

łyżka skórki pomarańczowej

60 g Ksylitolu (lub cukru brązowego)

1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, końcem noża wyjąć ziarenka. Na stolnicę wsypać mąkę, kaszę, ksylitol/cukier i ziarna wanilii.  Dodać margarynę, żółtko i mleko.  Zagnieść ciasto, owinąć folią, schłodzić 20 minut w lodówce.

2. Rozwałkowywać na dobrze wysypanej mąką stolnicy i wycinać dwa prostokąty takiej samej wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec  ok. 14 minut, uważając, żeby ciasto się nie przypaliło.

3. Ostudzone blaty  przełożyć warstwą masła orzechowego.

mazurek-orzechowy_54. Czas na polewę orzechową. Figi pokroić, orzechy dość grubo posiekać. Na patelni rozpuścić ksylitol/cukier, podgrzewać, aż zacznie się lekko karmelizować. Dodać wszystkie bakalie wymieszać tak, by pokryły się dokładnie karmelem. Przełożyć na mazurka i zostawić do ostygnięcia.

mazurek-orzechowy_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.”

  1. Aga P. napisał(a):

    Witam serdecznie.
    No a ja tak bardzo wysilałam tężyznę umysłową, jakim to pięknym i smacznym mazurem zadowolić się i rodzinę. I już mam. Popełnię.
    Miłego dnia :)
    PS U nas na Dolnym Śl. biały puch zakrył trawę. Ciekawe zjawisko :) Pięknie kwiecień-plecień nam się zaczął.

  2. AsiaMI napisał(a):

    Pięknie wygląda, już wyobrażam sobie jak smakuje;-) Dołączam do listy smakołyków świątecznych.

  3. Martini napisał(a):

    Witam, popełniłam i przyznaje że jest pyszny. Tylko zastanawia mnie cel dadawania kaszy kukurydzianej. W moim mazurku czuć jak „chrupie” pod zębami, czy to normalne? Czy można pominąć kasze albo zastąpić ją mąką np. kukurydzianą, żytnią, orkiszową ?? Pozdrawiam ciepło:))

  4. Muszka napisał(a):

    To musi być pyszne jak już tam jest masło orzechowe ach jak ja je kocham:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *