Najlepszy przepis na pieczonego kurczaka w miodzie :)

1 grudnia 2015, 12:22 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 37
Najlepszy przepis na pieczonego kurczaka w miodzie :)

Wiem, wiem, że pewnie każdy z Was ma jakiś swój sprawdzony przepis na pieczonego kurczaka. Mój kurczak jest soczysty, wilgotny, cudownie wyrazisty w smaku i ma genialną, przyrumienioną, lekko skarmelizowaną skórkę. Żadne tam ciepłe kluchy (jeśli tak można o kurczaku powiedzieć), tylko drób z charakterem. W dodatku mega prosty do przygotowania. Kupując kurczaka zawsze zwracam uwagę na standard chowu, by mieć pewność, ze mięso jest zdrowe, pozbawione antybiotyków i hormonów wzrostu. Na szczęście kurczak zagrodowy lub tzw. kurczak kukurydziany stały się ogólnie dostępne i mamy wybór podczas zakupów.

Najlepszy-kurczak-pieczony-z-miodem_03

Najlepszy-kurczak-pieczony-z-miodem_02

Pieczony kurczak w miodzie

sprawiony kurczak

2 ząbki czosnku

łyżka soli

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

łyżka miodu

łyżeczka tymianku

łyżeczka majeranku

łyżka oleju

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć kuper.
  3. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać słodką i ostrą paprykę, miód, tymianek, majeranek i olej. Wymieszać składniki i natrzeć nimi mięso od wewnątrz i na zewnątrz.
  4. Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut – w tym czasie skórka zacznie się rumienić.
  5. Na dno brytfanny wlać szklankę wody i piec kurczaka jeszcze godzinę. Podczas pieczenia należy go często polewać płynem zbierającym się na dnie brytfanny. Gdy skórka jest już mocno zrumieniona, przykryć kurczaka folią aluminiową lub pokrywką brytfanny. Po upieczeniu wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na kilkanaście minut, a następnie podzielić na porcje i podawać. Taki kurczak doskonale smakuje też na zimno

Najlepszy-kurczak-pieczony-z-miodem_04

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

37 odpowiedzi na “Najlepszy przepis na pieczonego kurczaka w miodzie :)”

  1. karolina napisał(a):

    Pychota :-)

  2. Kwiatów Obfitości napisał(a):

    kurczak zamarynowany dzien wczesniej w przyprawach do pieczonego kurczaka pieczony z warzywami (marchew pietruszka ziemniaki i zioła)

  3. Barbara Zachwieja napisał(a):

    Dla mnie numer 1 to kurczak po baskijsku, pyszota, polecam:)

  4. KobietaiPasja napisał(a):

    Super, trzeba będzie wypróbować. Jak na razie mój ulubiony kurczak to klasyk z czosnkiem i rozmarynem :)

  5. Super, taki właśnie zrobię

  6. Jola Kleczkowska napisał(a):

    OMG , wyglada niesamowicie smaczniusio , robie w niedziele , buziaki Lawendowa

  7. Anka napisał(a):

    Twój kurczak wygląda smakowicie, takiego przepisu dawno poszukiwałam. Na pewno wkrótce wypróbuję. Bardzo się cieszę że znalazłam Twój fantastyczny blog i pozdrawiam :-)

  8. Ania.. napisał(a):

    Znalazlam przepis na jutrzejszy obiadek ! ; )

  9. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    ja mam taki beztłuszczowy: wkładam kuraka do maślanki, obkładam do jarzynami, czosnkiem w łupinkach i posypuje ziołami, zamykam i jak sobie poleżakuje ze 3 godzinki to bach do pieca :-) może nie ma takiej złocistej skórki ale jest soczysty i pyszny :-)

  10. Marzena Wilczyńska napisał(a):

    na samą myś robi mi się niedobrze, sorki :( <3

  11. Marzena Kłos napisał(a):

    Zrobię na Nowy Rok, jak zobaczyłam tego kurczaka to pierwszy raz od kilku dni poczułam głod.

  12. Joanna Vel Avis napisał(a):

    a ja z innej beczki- czy któraś z Pań może polecić zestaw garnków w pastelowych kolorach ? pilnie poszukiwane :)

  13. Beata Nowik napisał(a):

    Kurczak po sefardyjsku z kuchni jerozolimskiej , długo pieczony z ziemniakami i czosnkiem w łupinach ;) jezeli ktos chce podeślę przepis ;)

  14. Ewa Dąbrowska napisał(a):

    Kurczak pieczony w ten sposób będzie suchy, niestety.

    Żeby kurczak był soczysty i rzeczywiście miał chrupiaca skorke trzeba go wlozyc do piekarnika nagrzanego na 250stopni i piec go około 20-30min a potem zmniejszyć temp na 175 i piec jeszcze godzinke. No i najlepiej wlosyc kurczaczka do rękawa , wtedy jest ekstra soczysty i chrupiący :)

  15. Aneta Ka napisał(a):

    Z czym najlepiej smakuje?

  16. Paula napisał(a):

    robiłam sobie pierś kurczaka na patelnie do sosu dodalam roztopiony olej kokosowy, NIEBO W GĘBIE :D
    w tygodniu zrobie pieczonego, ale na szybko też wyszło wyśmienicie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *