Najlepszy przepis na rybę po grecku

19 grudnia 2016, 09:18 | Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta | 9
Najlepszy przepis na rybę po grecku

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole ryba po grecku być musi. Jak zwał tak zwał, ale smażona ryba w warzywnym sosie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To potrawa z gatunku tych, które potrzebują nieco czasu, żeby osiągnąć maksimum swojego smaku. Dlatego przygotuj ją dzień wcześniej. Warzywa możesz zetrzeć na tarce, lub pokroić w bardzo drobne słupki. Jeśli masz totalny niedobór czasowy, skorzystaj po prostu z mrożonki warzywnej, by skrócić czas przygotowania. Do ryby po grecku polecam dorsza. Rybę kroję na niewielkie kawałki, panieruję i smażę na złoto. Odsączam ją na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i układam na półmisku, a następnie przykrywam grubą warstwą pysznego warzywnego sosu.

Najlepszy przepis na rybę po grecku

800 g dorsza bez skóry

sól

pieprz

sok z cytryny

2 jajka

bułka tarta

cebula

4 marchewki średniej wielkości

150 g selera korzeniowego

łyżka musztardy

200 g koncentratu pomidorowego

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

łyżeczka cukru

olej do smażenia

  1. Rybę pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  2. Panierować w jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  3. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie ułożyć na półmisku.
  4. Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać warzywa i cukier.
  6. Przesmażyć razem, dodać 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie, dusić 10 minut.
  7. Gdy warzywa zmiękną dodać musztardę i koncentrat. Gotować razem jeszcze 5 minut.
  8. Gorący sos przełożyć na rybę i zostawić do ostygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Najlepszy przepis na rybę po grecku”

  1. Agnieszka Sobieska napisał(a):

    Obowiązkowo, a najlepsza u mamy :)

  2. Małgorzata Safjańska napisał(a):

    Robimy, obowiązkowo

  3. Iwona Elżbieta Iwona napisał(a):

    Robię , warzywa kroję w kosteczkę , smak warzyw jest intensywny ,polecam .

  4. Maja Raph Twarowska napisał(a):

    Bede robic dla męża.. Ja lubie ryby bez panierek, naturalne, w ziołach i pieczone ale czego sie nie robi z miłości

  5. Sabina Bartosińska napisał(a):

    Ja nie panieruję ryby,ale resztę robię tak samo
    Za to moja mama dodaje do sosu jeszcze ocet!
    Taką rybę+ sos warzywny możemy podać na ciepło jako danie obiadowe (do tego ziemniaki czy ryż)

  6. Gabriela Rychter napisał(a):

    Nie mam takiego zwyczaju .

  7. Najlepsza mojej babci I tesciowej ale ja probowalam zrobic I mi nie wyszla

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *