Najprostszy przepis na domowe mleko migdałowe

8 stycznia 2015, 10:55 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje | 31
Najprostszy przepis na domowe mleko migdałowe

Rozpoczynamy domową produkcję mleka roślinnego. Dlaczego robimy je w domu, zamiast kupować mleko w kartonie opisałam tu. Teraz czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Powiedzmy sobie szczerze, tej roboty zbyt dużo nie będzie, bo przygotowanie mleka migdałowego jest bardzo proste.

mleko migdałowe_8Mleko migdałowe

250 g migdałów

1. Migdały wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na noc.

mleko migdałowe_112. Następnego dnia odcedzić migdały na sitku i włożyć do blendera.

mleko migdałowe_63. Na scenie pojawiają się 2 litry wody. Filtrowanej lub źródlanej. Wlać do dzieży blendera tyle, ile się zmieści i zmiksować na najwyższych obrotach.

mleko migdałowe_94. Przelać na gęste sitko położone na misce, dokładnie odcisnąć. To co wypływa to właśnie nasze mleko.

mleko migdałowe

mleko migdałowe_45. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostają wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie na sitku. W ten sposób z 250 g migdałów i 2 l wody otrzymacie ok. 1500 ml mleka migdałowego.

mleko migdałowe_3Podobnie można przygotować mleko orzechowe. Cały proces możecie prześledzić na filmie, który znajduje się tu. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

31 odpowiedzi na “Najprostszy przepis na domowe mleko migdałowe”

  1. Aga napisał(a):

    Czy w wyciskarce ślimakowej z tego przepisu mogę zrobić mleczko?

  2. super, dzięki :) jutro robię.

  3. Julin napisał(a):

    Jutro biorę się do roboty ,a za dwa dni kawusia z migdałowym mleczkiem
    pozdrawiam

  4. Ola napisał(a):

    a jaki jest sposób na mleko owsiane? :)

  5. magda napisał(a):

    Nie trzeba odbierać ich ze skórki? Nie wpływa to na smak mleka?

  6. Agnieszka napisał(a):

    A ręczny blender podoła zadaniu??

  7. Ewa napisał(a):

    banalnie proste, aż zadziwiające… czy takie mleko można normalnie do kawy albo np. ugotować na nim kaszę jaglaną?

  8. ancona napisał(a):

    Rozumiem, że wodę po namaczaniu migdałów wylać, a do miskowania użyć nowej?

  9. ela napisał(a):

    jak długo to mleko może postać? tzn. jak długo będzie świeże? do czego jeszcze go używasz?

  10. Pau - 5razones napisał(a):

    Beatko, a masz pomysł, co można zrobić z taką masą pulpy migdałowej? jakieś ciasteczka, babeczki, truffle? będę wdzięczna za podpowiedzi

    • Marta napisał(a):

      taka pulpe uzywam jako „twarozku”, po wymieszaniu z cukrem waniliowym podaje np w nalesnikach „z serem” (migdalowym)

  11. Katewawa napisał(a):

    Niestety nie jestem w stanie się tego napić, wszystko wg przepisu, z resztą skomplikowany nie jest, a wyszła woda o lekkim posmaku migdałów- coś okropnego, chyba poratuję to jakimś miodem albo wyleję…..

  12. […] a mimo to wciąż robimy mleko roślinne, nie tylko dla mnie. Po prostu lubimy także mleko migdałowe, orzechowe, kokosowe i oczywiście owsiane. Wczoraj po sesji zdjęciowej dziewczynki  piły mleko […]

  13. […] na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu, na migdałowe tu, na orzechowe tu. Jeszcze w tym tygodniu pokażę, jak zrobić mleko z płatków owsianych. […]

  14. […] Jest niskokaloryczne, ma mniej węglowodanów niż mleko krowie i ma przepyszny orzechowy smak. Niestety, jest jednym z najdroższych mlek dostępnych na sklepowych półkach, dlatego warto robić je samodzielnie. Świetny przepis znajdziecie TUTAJ. […]

  15. Juxi napisał(a):

    Woda ma być zimna/letnia/ciepła?

  16. Kierunek Wlochy napisał(a):

    Myślałam że mi się nie uda zrobić samemu mleko migdałowe a jednak! Jest pyszne i lepiej się czuję pijąc je z kawą. Dziękuję! :)

  17. Karolina napisał(a):

    Wspaniałe jutro zrobię :-) czy mogę jakiś wykorzystać jeszcze pozostała „papkę migdałową”? Czy mleko z orzechów mam na myśli włoskie rownież można zrobic? :-)

  18. persymona napisał(a):

    jaki powinno miec to `mleko` smak? bo moje jest takie kwasnawe troche jak zepsute krowie mleko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *