Najsmaczniejsza na świecie bruschetta.

31 lipca 2015, 12:39 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 62
Najsmaczniejsza na świecie bruschetta.

bruschetta_5Ma tylko jedną poważną wadę. Właśnie ją zjadłam i zostały tylko okruszki. Na szczęście produkcja kolejnej zajmie mi ok. 6 minut, więc nie wszystko jeszcze stracone ;) Do absolutnego szczęścia potrzebne będą pomidory. Brzmi banalnie? Może, ale skupcie się proszę, odkrywam przed Wami wyżyny kulinarnych doznań i nie chcę się powtarzać. Pomidory pachnące, dojrzałe, Waszych ulubionych gatunków. Żadne tam plastiki z supermarketu, żadne tam bladziochy z lodówki. Pomidory powinny być z krzaczka od sąsiadki z działki albo z bazarku, gdzie właśnie odbywa się pomidorowa orgia. Nie wiem jak Wy, moi mili, ale ja przy pomidorowych stoiskach przeżywam ostatnio coś w rodzaju ekstazy. Wybieram kilka tych i tamtych i może jeszcze ze trzy te tutaj i tak bez końca. Gdybym obserwowała się z boku, to pomyślałabym pewnie – co za postrzelona baba! Ale no wiecie, mam to w tak zwanym nosie, bo pomidorowe eldorado trwa, a my tu przecież zaraz robić będziemy najsmaczniejszą na świecie kanapkę z pomidorami, zwaną z włoska bruschettą. Poza pomidorami przyda się pieczywo. Tym razem zamiast razowca na zakwasie rekomenduję cos lżejszego, spotykanego u nas pod nazwą chleba włoskiego. Nada się idealnie. To do roboty.

bruschetta

Najsmaczniejsza na świecie bruschetta

  • chleb włoski (kromek ile potrzebujecie)
  • pomidory (ilość dowolna)
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • gruboziarnista sól
  • oliwa

  1. Chleb pokroić na kromki. Jak widzicie poszłam na całość i mój chleb został potraktowany po długości.
  2. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Aby uzyskać efekt jak na zdjęciu, należy użyć do tego krajalnicy. Można też oczywiście pokroić pomidory w kostkę, też będzie smacznie.
  3. Chleb opiec w tosterze lub w piekarniku na funkcji grill.
  4. Gorące jeszcze kromki natrzeć rozkrojonym czosnkiem.
  5. Obłożyć pomidorami, skropić oliwą, doprawić odrobiną soli, która wydobędzie obłędną słodycz pomidorów, dodać bazylię. Gotowe. Że co? Że za proste? To po prostu zróbcie to, zjedzcie i dajcie znać, czy smakowało. Miłego dnia :)

bruschetta_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

62 odpowiedzi na “Najsmaczniejsza na świecie bruschetta.”

  1. Ewa Lebiocka napisał(a):

    uwielbiam :D

  2. Justyna Marczuk napisał(a):

    Kręcą, ale chyba nie aż tak – zadowalam się malinowymi, cherry/truskawkowymi i żółtymi :)

  3. Elżbieta Rudzka napisał(a):

    Pod każdą postacią i najlepiej przez cały dzień codziennie :-D

  4. Dag Mara napisał(a):

    Taki chlebek z grilla natrzyj czosnkiem, polej oliwa, zaladuj pomidorami z bazylia i odrobina soli, na to znowu odrobina oliwy i bruschetta gotowa :)mniam!

  5. Magdalena Majewska napisał(a):

    Aż się uśmiechnęłam na widok tych kanapek! :)

  6. Wędrówki po kuchni napisał(a):

    Banalnie ale jakże smacznie. Pomidory zawsze, pod każdą postacią – szczególnie te ze swojego ogrodu :) https://www.facebook.com/WedrowkiPoKuchni?ref=tn_tnmn

  7. Monika Eichelkraut napisał(a):

    mnie też kręcą…:-)

  8. Monika Gorska napisał(a):

    Cały rok czekam na ten sezon… Jem codziennie :)

  9. Kamila Jankowska napisał(a):

    Uwielbiam! Wczoraj ugotowałam zupę z kilku kilogramów.

  10. Anna Klimczak napisał(a):

    Ja co roku sadze z mężem 200 krzewów rożnych gatunków pomidorów :)

  11. obok truskawkowego szaleństwa to pomidorowe też mogłoby dla mnie trwać cały rok :))

  12. Barbara Rolińska napisał(a):

    jaaaaaaaaaaaaaa:)

  13. Małgosia Jantura napisał(a):

    Uwielbiam!!!! I z moją wyhodowaną po raz pierwszy bazylią!!!!!! <3

  14. Aleksandra Saliszewska napisał(a):

    Baaardzo lubie, ostatnio najbardziej te czarne :-)

  15. Anna Jasińska napisał(a):

    Ja uwielbiam pomidorki. Szczególnie koktajlowe, bo mogę je wszędzie podjadać. :D

  16. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Pysznie wygląda tak mi brakuje polskich pomidorów …malinowycj w ogóle nie ma

  17. Kobiece myśli napisał(a):

    mmmm pycha! uwielbiam wszystkie pomidory!

  18. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Pomidorów nigdy za dużo <3

  19. Moje życie na wsi napisał(a):

    uwielbiam je w każdej postaci :)

  20. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Uwielbiam szczegolnie zielone Smacznego weekendu Ci zycze Beata

  21. Gosia Es napisał(a):

    Mnie kręcą cały rok, a te w sezonie letnim szczególnie kocham Limy i Malinówki

  22. Małgorzata Konieczka napisał(a):

    Każde, w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy

  23. to moje ulubione warzywo, wszystko mi się nudzi, a pomidory nigdy!!!!!

  24. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    mój mężuś może się doktoryzować z pomidorów :-) dostałam od niego kiedyś krem do twarzy z pomidorów :-)

  25. Marlena Klojzy napisał(a):

    Pomidory najlepsze i bardzo zdrowe, zwłaszcza w diecie pełnią ważną funkcję :)
    Kocham i lubie je w przygotowane na patelni na taka papkę, bez oleju i później na koniec dodany ser żółty, tak aby się roztopił+ bazylia i dużo pieprzu=świetne śniadanko i niskokaloryczne :)

  26. Kwiat Dalii napisał(a):

    Można złożyć zamówienie

  27. Decoraga napisał(a):

    wyglada bardzo apetycznie :)

  28. Marta Stano napisał(a):

    Plus świeżo mielony pieprz czarny…. uwielbiam!

  29. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Swoje najlepsze bez 2 zdań, oczywiście że swoim chlebem, bajka . Pozdrawiam serdecznie.

  30. Przepis na te pyszne kanapki spisałam sobie ze 20 lat temu z gazety, kiedy nie miałam pojęcia co to jest bruschetta. Ale świetnie nadawała się grzanka z bułki poznańskiej i pomidory Lwie Serca z babcinego „foliaka”. Mój ulubiony przepis do dziś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *