Najsmaczniejszy sernik z dyni

7 października 2016, 12:22 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 78
Najsmaczniejszy sernik z dyni

Panie i Panowie, złoty medal za prezencję i smak oraz sprzyjające okoliczności przyrody otrzymuje w kategorii jesiennych wypieków sernik z dyni! Bardzo prosty przepis i zachwycający efekt czynią z niego doskonałą propozycję na nadchodzący weekend. Czasami nie trzeba zbyt wiele, by otrzymać tak dużo. Smacznego :)

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_01

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_03

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_08

 

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_10

Najsmaczniejszy sernik z dyni

Spód:

200 g herbatników

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

Masa serowa:

750 g sera białego półtłustego (można użyć sera na sernik)

500 g upieczonej dyni

150 g drobnego cukru

opakowanie cukru waniliowego

łyżka przyprawy piernikowej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 jajek

Do dekoracji:

Sos karmelowy (przepis tu)

Świeże figi

  1. Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć dno i boki papierem do pieczenia.
  2. Do blendera włożyć herbatniki i czekoladę. Zmiksować na proszek.
  3. Masło roztopić, wlać do blendera i zmiksować z herbatnikami i czekoladą.
  4. Rozłożyć masę równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć.
  5. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić.
  6. Upieczoną dynię obrać ze skóry i zmiksować na gładkie puree.
  7. Dodać ser i oba rodzaje cukru, przyprawę piernikową, mąkę ziemniaczaną i stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując masę, aż do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji.
  8. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C z funkcją góra/dół, na dolny poziom. Piec godzinę i 45 minut.
  9. Następnie otworzyć piekarnik i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem polać sosem karmelowym i ew. Udekorować świeżymi owocami.

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_06

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_04

najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_11

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

78 odpowiedzi na “Najsmaczniejszy sernik z dyni”

  1. Ela Lewicka napisał(a):

    Wygląda apetycznie,

  2. Janka Kowalska napisał(a):

    Też wczoraj upiekłam. Taką moją improwizację. Ale wyszedł pyszny.

  3. Hanna Łamińska napisał(a):

    oplułam ekran Beatko, az się boje piec- nie zjem całego? ;-)

  4. O jeju jeju aż ślinka cieknie :) A te 500 g dyni to waga przed pieczeniem czy już po? I jak upiec dynię, nigdy tego nie robiłam :)

  5. Marta Pałasz napisał(a):

    Właśnie zastanawiałam się, jak spożytkować dynię…i już wiem, a sernik uwielbiam pod każdą postacią Jutro będzie pieczenie☺

  6. Ela Kirpsza napisał(a):

    O matko jaka piękna polewa aż ślinka cieknie!

  7. a ja zgłaszam, że nie działa link do przepisu na sos karmelowy. „tu” jest podlinkowane do zdjęcia sernika :) http://i2.wp.com/lawendowydom.com.pl/wp-content/uploads/2016/10/najsmaczniejszy-sernik-z-dyni-przepis_06.jpg

  8. Grazyna Mat napisał(a):

    Beatko, zawsze w porę do mnie przychodzisz z ciekawym przepisem. Biegnę po ser i zabieram sie do pracy. Słonecznego weekendu :) Pozdrawiam!

  9. Angelika Kasprzyk napisał(a):

    Lawendowy Dom czy były wyniki w konkursie z jogurtem naturalnym Zott?

  10. Joanna Bogdan Mazurek napisał(a):

    Ja robię dynię w jabłku-jabłko rozgotowane a dynia pokrojona w kosteczkę musi być chrupiąca i na kanapeczkę pychota……….

  11. Tatiana Dalia Mazurska napisał(a):

    Poproszę o link do sosu karmelowego. Nie mogę go znaleźć, a odnośnik nie działa :(

  12. Anna Krawczyk napisał(a):

    Beata, zdjęcia są przepiękne…naprawdę zachęcają do pieczenia…

  13. Agnieszka Wieniarska napisał(a):

    Jestem zainteresowana…!

  14. Bogna Zacharow napisał(a):

    Dzis taki jadłam w poznańskiej kawiarni:) był obłędny!!! ❤️

  15. Paulina Grzęda napisał(a):

    Jutro spróbuję zrobic wersję dla bezglutenowca :) Ależ mnie zaintrygował ten przepis…

  16. Ależ to pięknie wygląda!;-)

  17. Renata Sajnóg napisał(a):

    Sos karmelowy:
    80 g masła
    100 g cukru
    100 ml śmietany 36%
    Do garnka wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas mieszając zawartość garnka. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy. Przelać go do miseczki i zostawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

  18. Agnieszka Światkowska napisał(a):

    Oj z chęcią bym go upiekła i zjadła ale jestem na diecie eliminacyjnej .

  19. Lidka Wey Chan napisał(a):

    sernik wyglada wspaniale, a czy mamy jakas alternatywe bez maki pszennej dla spodu zamiast herbatnikow?chetnie bym taki upiekla!

  20. Ozzy Ozzynaha napisał(a):

    proszę o alternatywę dla sera – wiem, że to już nie będzie sernik, ale mam nietolerancję na laktozę.

  21. Agnieszka Nowika napisał(a):

    Spróbuje choć fanką wypieków nie jestem ale z taką jedną maszyną może damy radę

  22. laminacocina napisał(a):

    Normalnie ślinotok :)

  23. Julita Kachel napisał(a):

    Mmmm miałam wyjątkowo snmaczną dyńkę Właśnie otworzyłam piekarnik i nie mogę się doczekać, żeby go wszamać na podwieczorek

  24. Elżbieta Adamowicz napisał(a):

    Mój właśnie w piekarniku – jeszcze ponad godzinę. Link do przepisu na sos karmelowy nie działa

  25. Paulina Grzęda napisał(a):

    Czy masa serowa powinna być płynna??? Bo mi taka wyszła :-/

  26. Marta Biegańska napisał(a):

    Mój właśnie stygnie w piekarniku. Miał być na jutro do kawy, istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że zniknie w nocy w tajemniczych okolicznościach. :)

  27. Beata Madajka napisał(a):

    Zrobiłam właśnie , ale polewa czekoladowa jutro goście ocenią smak. ..

  28. Katarzyna Konior napisał(a):

    Zrobiłam! Trochę ciemny wyszedł! Czy smaczny? Na pewno ale jeszcze nie był jedzony!

  29. Jolanta Cwynar napisał(a):

    I co zjadliwy- bo i ja mam ochotę do upiec

  30. Emilia Sieczkowska napisał(a):

    Czy można zamiast herbatników na spod sternika użyć ciasteczek Amaretti? Akurat mam pod ręką…

  31. upiekłam, jest genialny!!! Pychotka!!

  32. Ewa Kosierkiewicz napisał(a):

    Mmmm…w sam raz na ten weekend i polepszenie samopoczucia, na pewno będzie próba;)

  33. Be Karri Es napisał(a):

    mam pytanie Lawendowy Dom- czy można go zrobić bez spodu??? Dynia już kupiona ;-) ale lubimy serniki bez spodu…

  34. Jola Janczarek napisał(a):

    Figi nie wytrzymały do momentu dekoracji… Bardzo smaczny;)

  35. Czy herbatniki można zastąpić ciasteczkami owsianymi ?

  36. Małgorzata Burczy napisał(a):

    Już stygnie. Zapach cuuuuuuudo. Dziękuję Beatko.

  37. Ania napisał(a):

    przepis idealny, ciasto bardzo smaczne

  38. Agata Skrzypczak napisał(a):

    piekę i uwielbiam :) pozdrawiam :)

  39. Joanna Szkudlarek napisał(a):

    Robię po raz drugi i wychodzi pyszny:)

  40. Ania napisał(a):

    Robiłam dziś ten sernik i wyszedł super!!! Jest wilgotny, odpowiednio słodki, super wyrósł, pachnie nieziemsko i wyglada przepięknie! Dziękuje za przepis i inspiracje, polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *