Naleśniki gryczane z bukietem świeżych warzyw i ziołową posypka

6 czerwca 2014, 08:44 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 11
Naleśniki gryczane z bukietem świeżych warzyw i ziołową posypka

placek gryczany_2

Aż trudno uwierzyć, że gryczana mąka jest tak wdzięczna w kulinarnych eksperymentach. Robiłam z niej wielokrotnie bliny na bazie drożdży, ale nie podejrzewałam, że po wymieszaniu z wodą i odrobiną oleju otrzymam pyszne, elastyczne ciasto na naleśniki, które po usmażeniu można nadziewać na wiele sposobów. Dziś jeden z moich ostatnich hitów – treściwe, pełne zdrowia naleśniki z warzywami.

placek gryczany_3

Naleśniki gryczane z bukietem świeżych warzyw i ziołową posypką

200 g mąki gryczanej

1 łyżeczka oleju

½ ząbka czosnku

garść świeżych ziół (u mnie bazylia i oregano)

1 kromka czerstwego chleba razowego

1 łyżka oliwy

1 dojrzałe awokado

2 pomidory

1 upieczona wcześniej i obrana ze skórki papryka

dymka

sól

Do naczynia przesypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli i tyle wody, by zmiksowane ciasto miało gęstość i konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię i przed wylaniem ciasta posmarować ją cieniutką warstwą oleju. Usmażyć 4 duże naleśniki. Czosnek, zioła, czerstwy chleb i oliwę zmiksować na kruszonkę. Warzywa obrać i pokroić, wymieszać z ziołową posypką. Napełnić naleśniki warzywami i od razu podawać. Smacznego!

placek gryczany

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Naleśniki gryczane z bukietem świeżych warzyw i ziołową posypka”

  1. Moje Małe Gniazdko napisał(a):

    mniam mniam :) zdrowo i smacznie

  2. Alicja napisał(a):

    A ja dziś robiłam naleśniki jaglane – pierwszy raz w życiu :)
    I też polecam! Przepis znalazłam taki: http://www.kulinarny-swiat.pl/nalesniki-maki-jaglanej/ – wyszły idealne.
    Niebawem wypróbuję gryczane!

  3. Marta napisał(a):

    cudowne sztućce! gdzie można takie dostać? :)

  4. Pipi napisał(a):

    Czy można czymś zastąpić czerstwy chleb?

  5. Justyna napisał(a):

    jesli jest w tym chleb nie powinno być oznaczenia, że bezglutenowe.

  6. Ania napisał(a):

    Ile naleśników wychodzi?:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *