Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur

18 sierpnia 2017, 12:48 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 9
Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur

To są najlepsze naleśniki z jagodami, jakie jadłam kiedykolwiek. W maleńkiej mazurskiej wsi, gdzieś, gdzie świat się kończy lub zaczyna, w barze, o którym na pierwszy rzut oka niewiele dobrego można powiedzieć, jadłam tego lata prawdziwy rarytas w mistrzowskim wykonaniu. Naleśniki jak naleśniki, niby banał, ale dopiero w tym skromnym miejscu zrozumiałam, że kilka prostych patentów może podnieść to danie do rangi rarytasu. Po pierwsze jagody zostały krótko ( u mnie pół minuty) przesmażone z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, dzięki czemu nabrały doskonałej konsystencji. Wciąż były świeże, ale pływały we własnym, smakowitym sosie.

Drugi patent, to obsmażenie naleśników tuż przed podaniem na maśle. Dzięki temu prostemu zabiegowi stały się chrupiące, złociste i niesamowicie smaczne. Załóżmy, że surowiec wyjściowy w postaci usmażonych naleśników już masz. Czas zatem przystąpić do zabawy ;)

Naleśniki z jagodami

8 usmażonych naleśników

250 g jagód

2 łyżki cukru

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka mąki ziemniaczanej

łyżka wody

masło do smażenia

  1. Jagody umyć, odsączyć, przełożyć do garnka.
  2. Dodać cukier i cukier waniliowy.
  3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą.
  4. Włączyć ogień, wlać do garnka mąkę wymieszaną z wodą.
  5. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje ( u mnie ok. 30 sekund).
  6. Jagody przestudzić, a następnie nadziać nimi naleśniki.
  7. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić naleśniki na złoto i od razu podawać. Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur”

  1. Milena Gumienna napisał(a):

    A gdzie u Ciebie na stronje znajdę przepis na ciasto naleśnikowe?

  2. Marta Kuflikowska napisał(a):

    Przepis z Popielna? „Bar Kamyczek”

  3. Monika Wysocka napisał(a):

    ślinka cieknie na sam widok!

  4. Barbara Barbara napisał(a):

    Co z tą wodą z mąką

  5. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    Truptam zaraz po jezyny

  6. Agnieszka Kw napisał(a):

    Patent z obsmazaniem znany od lat w kuchni polskiej ale nie tylko podobnie przygotowujemy francuskie suzette.tam dodajemy oprocz masła tez cukier i sok pomarańczowy.

  7. Anna Jakoniuk napisał(a):

    Potwierdzam!To na prawdę przepyszne i najlepsze naleśniki na Mazurach a dokładnie w Popielnie

  8. Anna Jakoniuk napisał(a):

    Potwierdzam!To na prawdę przepyszne i najlepsze naleśniki na Mazurach a dokładnie w Popielnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *