Niebiański (inaczej się nie da) koktajl z mango na mleku kokosowym

10 stycznia 2015, 17:16 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje Wegetariańskie | 13
Niebiański (inaczej się nie da) koktajl z mango na mleku kokosowym

koktajl mangoNo co ja poradzę, że lubię żeby było pysznie? A przy okazji zdrowo i dobrze by było, by nie rujnowało figury. No lubię i już. No więc dziś jeden z moich hitowych, pysznościowych koktajli na bazie mleka kokosowego. Do przygotowania możecie użyć mleka kupnego lub jeśli macie więcej czasu, to możecie zaszaleć i zrobić domowe, z tego przepisu. Zamienie, gdy pod ręką brak mleka kokosowego, stosuję mleko migdałowe. Ja często ten koktajl przygotowuję na drugie śniadanie i zabieram ze sobą w butelce, wychodząc z domu. Gdy dopada mnie głód, piję go i czuję, jak balsam o zapachu mango z lekką kokosową nutą wypełnia mi brzuch. Pycha :)

koktajl mango_2Koktajl z mango na mleku kokosowym

2 dojrzałe mango

2 banany

300 ml mleka kokosowego

do dekoracji:

3 łyżki wiórków kokosowych

sok z cytryny

odrobina startego świeżego imbiru (jeśli lubicie)

  1. Mango obrać, pokroić w kostkę, 3/4 wrzucić do blendera, resztę zachować.
  2. Banany obrać, dodać do dzbanka blendera.
  3. Zalać mlekiem, dodać imbir i zmiksować na najwyższych obrotach.
  4. Sok z cytryny wylać na spodeczek, na drugi wysypać wiórki kokosowe. Zanurzyć brzeg szklanki w soku, następnie w wiórkach. Do ozdobionych szklanek wlać koktajl i włożyć pokrojone mango. Podawać od razu.

koktajl mango_3

koktajl mango_5

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Niebiański (inaczej się nie da) koktajl z mango na mleku kokosowym”

  1. Emilia napisał(a):

    To musi być bardzo smaczne. Mleko koksowe i mango – uwielbiam, razem musi być nieziemskie w smaku :)

  2. Paskwalina napisał(a):

    Robiłam ten pyszny napój. Jednak nie dodawałam mleka kokosowego, tylko gałkę sorbetu malinowego. Jutro wypróbuję ten wariant – na zimę na pewno lepszy. Gdzie można kupić takie naczynie – dzbanek z pierwszego zdjęcia?

  3. ABily napisał(a):

    Zrobiłam koktajl i wyszedł pyszny, wiórki sok z cytryny zmiksowałam z owocami.Napoju alpro nie mam ale za miałam wode kokosowa i troszke go podrasowałam normalnym mleczkiem kokosowym z puszki:) Polecam:)

  4. Chocolateconchili napisał(a):

    Jak najbardziej rozumiem potrzebę dbania o diete mimo tego ze kocham tez gotować :) Pyszny napój, gdyby nie by taki drogi pewnie pilabym codziennie ale i tak na cos takiego od czasu do czasu nie szkoda pieniedzy :)

  5. Gosia napisał(a):

    czy robiłaś może bez banana? nie możemy. będzie smaczne? :)

  6. Marzena napisał(a):

    Hej ja uzywam mleczka do wszystkicj swoich koktajli :dzisiaj wrocilam z pracy i szybko przygotowalam owoce: 2 banany, kiwi ,oczywiscie mleko kokosowe i mleko bez laktoz odrobina wody mineralnej i lyzeczka siemienia lianego. Wszystko zmiksowalam w blenderze pyszny lekki koktajl -:)

  7. Beata napisał(a):

    Natychmiast go wyprobuje. Takiego przepisu szukałam biegnę do sklepu! !!

  8. Gośka napisał(a):

    Witam! Mam ziarno kefirowe(grzybek kefirowy) i pytanie-czy może próbowałaś robić kefir z którymkolwiek mlekiem roślinnym ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *