Norweskie bułeczki cynamonowe

7 listopada 2013, 09:45 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 71
Norweskie bułeczki cynamonowe

bułeczki norweskie_5

Przepis na norweskie bułeczki cynamonowe to absolutny zimowy klasyk. Doskonały przepis, proste wykonanie i oszołamiający efekt. Kto ma ochotę?

bułeczki norweskie_2

Norweskie bułeczki cynamonowe

(źródło: www.mojewypieki.com)

700 g mąki pszennej

70 g cukru

pół łyżeczki soli

21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych

100 g masła

400 ml mleka

1 jajko

Na nadzienie:

100 g masła

120 g cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

Na glazurę:

1 jajko i 1 łyżka mleka

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier , sól i drożdże.
  2. Masło rozpuścić, połączyć z mlekiem i jajkiem.
  3. Dodawać stopniowo płynne składniki do sypkich, cały czas wyrabiając ciasto. Jeśli się bardzo klei, dodać jeszcze trochę mąki.
  4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.
  5. Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, połączyć z cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
  6. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 50 cm i posmarować nadzieniem.
  8. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plasterki grubości 2 cm.
  9. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić jeszcze kilka minut, by bułeczki ponownie wyrosły i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  10. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Bułeczki dość łatwo się rumienią, dlatego w połowie pieczenia warto je przykryć folią aluminiową.
  11. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

bułeczki norweskie_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

71 odpowiedzi na “Norweskie bułeczki cynamonowe”

  1. Paulina Marta Kruszyńska napisał(a):

    Koniecznie muszę zrobić! ;)

  2. Magdalena Niedźwiedzka napisał(a):

    No i mam plany na wieczór:):) Chodziły za mną od tygodnia, bo pojawiły się jako motyw przewodni odcinka Pingwinów z Madagaskaru:):):)

  3. Marylin napisał(a):

    czy to przepis na 80 porcji? :D

  4. Anna Włodarczyk napisał(a):

    Ja będę robić w weekend Kannelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe, są podobne ;) Może uda mi się Ciebie zaprosić do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013? :) Mops w kuchni

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Aniu, ja myślę, że te bułeczki sątypowe dla krajów skandynawskich. Nigdy nie bralam udziały w żadnej akcji, może czas zacząć?

      • Anna Włodarczyk napisał(a):

        Właśnie, zapraszam zatem. I wcale nie trzeba dodawać banerków, u mnie wystarczy link do zaproszenia do akcji z bloga, więcej znajdziesz u mnie ;)

  5. Lucyna napisał(a):

    czy można zamiast mleka dać wodę – mam uczulone dziecko a bułeczki wyglądają pysznie

  6. wedelka napisał(a):

    Ależ produkcja :) Świetnie wyglądają i na pewno też tak smakują :) Uwielbiam wypieki z cynamonem :)

  7. Kamila M napisał(a):

    Dzisiaj jadłam taką bułeczkę, więc wierzę, że są pyszne! :)

  8. Majana napisał(a):

    Genialne są! :)

  9. Emilia napisał(a):

    właśnie zrobiłam rewelacja

  10. majenka8 napisał(a):

    Upiekłam, również na dni języków obcych w szkole. Piekłam od 5.30 aby na 8.00 rano były gotowe ;) wyszły puszyste, pachnące, mięciutkie.

  11. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    W Danii jedlismy je pod nazwa slimaczki ;) smacznego :)

  12. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Hyba tak samo jak po niemiecku Zimtschnecken

  13. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Też mówię na nie ślimaczki:)są takie piękne i smakowicie wygladają:)ja już się częstuję Beatko…ale z Ciebie kusicielka:)

  14. Kry Kry napisał(a):

    jadłabym :D

  15. Edyta EM napisał(a):

    również uwielbiam te bułeczki :)

  16. F Love R Power napisał(a):

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :*

  17. Ewelina Dela Makuła napisał(a):

    Coś poszło nie tak z flagą ;)

  18. Paulina Smoła napisał(a):

    Bardzo przyjemny przepis! Uwielbiam te bułeczki, ale skomplikowane przepisy mnine zawsze odstraszały, a ten zachęca!!! :)

  19. Agnieszka Pełszyńska napisał(a):

    A w Norwegii nazywają się boller , pyszności , zjadłabym do kawusi ^_^

  20. Monika Monika napisał(a):

    Muszę przestać lubić tę stronę :) ja tu dzień pierwszy postu Daniela a tu takie pyszności

  21. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Szwedzkie Kanelbullar…Maja nawet swoj e narodowe swieto 4go pazdziernika…Moje szwedzkie kolezanki splataja ciasto w kwiatuszki i posypuja perlowym cukrem

  22. Kanelsnegle bardzo popularne są w Danii, wszędzie można je kupić, mieszkam w Danii i gdzie się nie obejrzeć tam wyskakują te ślimaczki cynamonowe :-)

  23. Marcin Drwiega chyba ccoś dla Ciebie :) ? :) :)

  24. Małgorzata Kozłowska napisał(a):

    Czy mozna czyms zastąpić tu jajko ?

  25. Ewa Eva Wisniewska napisał(a):

    Brakuje tylko cukru, perlowego ☺️ ewentualnie lukru ;) mysle ze one sa bardzo skandynawskie bo tu w Danii tez uwazaja je za swoje ;)

  26. Najlepsze jeszcze cieple-pozdrawiam z Norwegii

  27. Hanna Popławska napisał(a):

    Nie za dużo tych manewrów kuchennych ?

  28. Marta Adolf-Truchin napisał(a):

    Jak Patrycja Kowalik napisała są to szwedzkie bułki – kanelbullar – że względu na bliskość Norwegii i Danii!- też są tam popularne – odsyłam do bloga Karoliny Johansson. Hemma hos Johansson – tam Karolina wyczerpująco wyjaśnia ich historię. Dniem kanelbulle jest 4 października

  29. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    OOoo… duńskie „Snegle” (ślimaczki). Uwielbiam, pachną bosko. Zwłaszcza w Ikei :)

  30. My KyMy napisał(a):

    swetr <3 skąd

  31. My KyMy napisał(a):

    Jak dobrze mieć córkę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *