Obłędna pasta z bakłażana.

25 października 2016, 13:00 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 6
Obłędna pasta z bakłażana.

To jest specjalność mojego męża i muszę mu oddać sprawiedliwość – jest w tym niekwestionowanym mistrzem. Pasta z bakłażana jest chyba najbrzydszą potrawą świata, po prostu szara, nieco grudkowata bezkształtna masa. To trochę tak jak królewicz zaklęty w żabę, czy coś w tym stylu. Pod paskudną powierzchownością kryje się pełna wyrazu, niezwykle smaczna, pobudzająca do szaleństwa pasta, którą możesz zajadać z chlebem. Ja poszłam dalej i połączyłam pikantny smak pasty z lekko słodkawą, delikatną chałką z dynią (przepis znajdziesz tu). No i to już jest petarda doznań smakowych wartych Oskara albo jakiegoś innego Nobla. Możesz ją też podać w towarzystwie wegetariańskich burgerów lub falafla (przepis na wersję klasyczną tu, a wersję fit tu). Możesz nim posmarować pszenne placki i zajadać z dużą miską sałatki. No, no, no, sporo możliwości jak na taką jedną nieciekawą z wyglądu masę, prawda?

pasta-z-baklazana-przepis_04

pasta-z-baklazana-przepis_09

pasta-z-baklazana-przepis_01

pasta-z-baklazana-przepis_05

Pasta z bakłażana

500 g bakłażana

2 ząbki czosnku

łyżeczka soli

3 łyżki oliwy z oliwek

100 g sezamu

łyżka oleju

  1. Bakłażany nakłuć widelcem, ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów) na opcji grill, co jakiś czas obracając. Jeśli są duże, można je przekroić wzdłuż na pół.
  2. Pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
  3. Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na gładką masę.
  4. Ciągle mieszając dodawać stopniowo oliwę, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu.
  5. Do czosnku z oliwą dodawać po trochu kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę.
  6. Sezam podgrzać na suchej patelni, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki.
  7. Przesypać do blendera i włączyć urządzenie. Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek.
  8. Na koniec dodać łyżkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.
  9. Dodać ją do pasty z bakłażana i wymieszać do połączenia składników.

pasta-z-baklazana-przepis_02

pasta-z-baklazana-przepis_03

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Obłędna pasta z bakłażana.”

  1. MiliFamily pisze:

    Pasta z marchwi też nie jest nazbyt urodziwa, ale jaka w smaku ;)

  2. Anna Bajer pisze:

    Ale na takim chlebku to chyba jej dobrze ;-)

  3. Bati RULEZ pisze:

    No wiesz, nie dość że niewyględna ta potrawa, to jeszcze do przemocy namawiasz ;)… z chęcią wypróbuję, bo bakłażana uwielbiam :)

  4. Ewa pisze:

    Ta pasta jest świetna! Odetkało mi nos, zatoki i przestało bolec gardło 😊 w smaku fantastyczna chociaż mysle ze mogłam przesadzić z ilością czosnku. Dodałam odrobine świeżej kolendry. Niedawno siostra przywiozła mi taka pastę od Turka z kolendrą ale przez przeziębienie nic nie czułam. Ta z Waszego przepisu pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *