Orechowki – najpyszniejsze ciastka na świecie!

Znacie ten typ ciastek, których nie można przestać jeść? Wkładasz jedno do ust, no dobrze, bierzesz kolejne i kolejne… Po kilku chwilach zdajesz sobie sprawę, że po prostu nie możesz przestać. Ja wtedy krzyczę rozpaczliwie – zabierzcie jeeee! Takie właśnie są orechowki, bułgarskie ciastka, które po prostu uwielbiam. A że czas nastał taki właśnie orzechowy, warto ten przepis przypomnieć i Wam, drodzy czytelnicy.

Więcej informacji o orzechach i ich wpływie na nasz organizm znajdziecie w najnowszym numerze magazynu Lawendowy Dom, serdecznie zapraszam do lektury.

Orechowki
3 białka
250 g cukru
250 g obranych orzechów włoskich
dodatkowo ćwiartki orzechów do dekoracji
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, zdjąć je z ognia i zmielić. Ubite na sztywną pianę białka wymieszać z cukrem i orzechami włoskimi. Masę podgrzewać, mieszając intensywnie, cały czas. W przeciwnym razie masa się przypali. Po 5 – 6 minutach zdjąć garnek z ognia. Gdy masa ostygnie, zwilżonymi rękoma uformować niewielkie kuleczki. Każdą kulkę udekorować orzechem.

Ułożyć orechowki na blaszce wyłożonej silikonową matą lub nieprzywierającym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 25-30 minut (aż pięknie się przyrumienią). Trzeba bardzo uważać, żeby ciasteczka się nie przypaliły, bo będą gorzkie.


Przepis pochodzi z mojej książki „Bułgaria na talerzu”.

  • http://www.crispybiscuits.blogspot.com/ Crispy Biscuits

    Spróbuję na pewno, bo uwielbiam orzechowe ciasteczka :) Wyglądają baaardzo smacznie!

  • Jswm

    bardzo zachęcające, uwielbiam orzechy i mam ich całkiem sporo.
    a poza tym,
    nigdy nie dość przepisów z wykorzystaniem białek ;)

  • Margot11

    już sama nazwa jest zachęcająca ,a potem przepis i zdjęcia

  • Karolina

    Piękne zdjęcia a ciasteczka zachwycające!

  • Grazia

    Ja od swoich orzechowych tez jestem uzależniona, chętnie zrobię Twoje :)

  • Magda

    Nie dalej jak dziś wyczytałam o najnowszych badaniach, które wykazują że jedzenie orzechów codziennie przez kobietę w znaczący sposób zmniejsza zachorowalność na raka piersi! Brawa za zdrowy przepis!

  • Magda

    a ja mam tony orzechów włoskich i właśnie szukałam inspiracji do ich wykorzystania. Jedną już mam.

  • http://www.facebook.com/kamila.bujala Kamila Bujała

    Skoro są takie pyszne, to mozliwe że nikt nie wie… jak długo je mozna przechowywać?
    Zrobiłabym narzeczonemu (sama musze wierzyć na słowo że pyszne bom alergik) i schowała do szafki żeby czekały na niego :)

  • Dzikowiec

    Wyglądają doskonale! Robiłam podobne, tylko zamiast orzechów włoskich były migdały. Smakowały fantastycznie!!!

  • Krexon

    Ależ kuszące! Długo mnie tu nie było, ale już wracam. I będę piec. pozdrawiam

  • Majana

    Wspaniałe te ciasteczka. Zachwyciły mnie. :)

  • peludo

    Jak myślicie, z ksylitolem zamiast zukru też się udadzą?

  • thymithes

    Zrobione, wyszły genialne! Nie mogłam się opanować już przy ciepłej masie ;)
    Równie pyszne byłyby z orzechów laskowych. Strasznie żałuję, że nie wiedziałam o tym przepisie wcześniej, bo zmarnowała mi się spora ilość zmielonych orzechów laskowych :/

  • Kontakt

    wyglądają przepysznie, orzechowe ciasteczka kojarzą mi się ze świętami więc zapisuję przepis na grudzień :)

  • Agniesiax

    A my właśnie w tym roku musieliśmy pozbyć się wielkiego drzewa orzecha włoskiego z ogrodu, a tutaj takie ciasteczka :)) Chyba ostatnie sztuki orzechów będą dekoracją ciasteczek ;)

  • Ina

    dobre lecz robią się strasznie twarde po wystudzeniu… szkoda