Orkiszowa focaccia z patisonami

26 lipca 2013, 08:45 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 4
Orkiszowa focaccia z patisonami

patisony

Nie ma się co rozpisywać. Proste i pyszne letnie danie. Uwielbiam i polecam z całego serca ☺

focaccia z patisonami_4

Orkiszowa focaccia z patisonami

(Proporcje na 2 duże placki)

500 g mąki razowej orkiszowej

łyżeczka cukru

szczypta soli

opakowanie drożdży instant

250 ml wody

1 łyżka oliwy

dodatkowo:

2 cebule

300 g młodych patisonów (lub cukinii)

100 g pomidorków koktajlowych

gruboziarnista sól

2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy

świeże zioła do dekoracji

focaccia z patisonami_5

Wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i patisony w cieniutkie, prawie przezroczyste plasterki. Pokroić też pomidory. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na pół, rozciągnąć na blasze na dość cienki placek, obłożyć dodatkami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

focaccia z patisonami_2

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Orkiszowa focaccia z patisonami”

  1. Aga Stawicka napisał(a):

    Pysznie wygląda ! mniam…Mam pytanie czy zamiast drożdży instant mogą być zwykłe ? Pozdrawiam

  2. Jolanta Perz-Straga napisał(a):

    Apetyczne kolory i nietypowa focaccia. Zawsze dawałam do niej suszone pomidory i oliwki, a tu taka niespodzianka na talerzu.

  3. Majana napisał(a):

    Piękne te patisony i focaccia wygląda ślicznie – kolorowo i pysznie. :)

  4. makate napisał(a):

    najlepsze życzenia imieninowe dla Lubomira!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *