Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią

5 września 2012, 16:33 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 19
Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią

Smakuje jak wygląda, czyli pysznie, moi mili! Nie ma się co rozpisywać, trzeba działać. Wszystkiego pysznego Wam życzę!

pizza z gorgonzolą i dynią_3

pizza z gorgonzolą i dynią_2

Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią

300 g mąki orkiszowej

szczypta soli

1 łyżeczka drożdży instant

250 ml wody

1 łyżka oliwy

dodatkowo:

150 g gorgonzoli

ok. 200 g dyni i cukinii

gruboziarnista sól

2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy

świeża rukola

prażone pestki dyni

  1. Mąkę wymieszać z solą i drożdżami.
  2. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste.
  3. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Dynię i cukinię pokroić w podłużne plastry. Plastry dyni i cukinii powinny być bardzo cienkie. Ja do tego celu używam obieraczki do jarzyn.
  5. Przełożyć je do miski, zalać oliwą i dokładnie wymieszać.
  6. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą.
  7. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na blasze na cienkie placki, obłożyć serem, paskami cukinii i dyni i oprószyć solą.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po wyjęciu udekorować rukolą i posypać pestkami dyni.

pizza z gorgonzolą i dynią

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

19 odpowiedzi na “Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią”

  1. Czaryzdrewna napisał(a):

    MMMMMMMMMMMniam!

    chce to zjeść!

  2. Mienta napisał(a):

    jak z gorgonzolą to ja się nie dziwię, że już tylko okruszki zostały ;)

  3. Hanna Stanicka napisał(a):

    Świetnie się prezentuje – bardzo apetyczna.

  4. Viola napisał(a):

    Jakieeeeeeeeeeeeee zdjecia,cudne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jutro probuje zrobic pizze.

  5. Veronika_92 napisał(a):

    Ale wspaniałe, zdrowe i pomysłowe ; ) Jutro zaprosiłam gości na mały fooding, i chyba zrobię właśnie taką pizzę ; )

  6. PoliMatka napisał(a):

    Ależ pysznie wygląda:) Będę robić. Mniam

  7. Nyny19 napisał(a):

    allllle czad!!!!!!!!!! ja już ją chcę amu :)))))

  8. Mesh napisał(a):

    Prawdziwa uczta dla oczu. Strasznie jestem ciekawa czy smakuje podobnie jak wygląda.

  9. Majana napisał(a):

    Jaka ona piękna!
    I ten kolor. Cudny!:)

  10. Basia napisał(a):

    Jaki pyszny i piękny pomysł :-) Uwielbiam dynię, więc skoro zaczął się sezon to pora wykorzystać ten pyszny składnik :-)
    A u mnie dziś zupa dyniowo-cytrynowa:
    http://zyciewapetycie.blogspot.com/2012/09/zupa-dyniowa-najlepsza.html;

    Pozdrawiam serdecznie!

  11. hehedyniefajnanazwa napisał(a):

    lol jem dynie

  12. Decoraga napisał(a):

    pizza z dyni…..nigdy nie mialam okazji spróbowac…Mówiesz ze polecasz????

  13. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Jadłam Twoją pizzę z dynią pyszna:)

  14. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Nie jadłam nigdy… ale wygląda obłędnie więc może czas spróbować

  15. […] dyni zasmakuje też orkiszowa pizza z dynią, magiczne curry z dyni lub karmelizowana dynia po sułtańsku. Smacznego […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *