Orkiszowy warkocz ze śliwkami i kruszonką

11 października 2013, 08:28 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 11
Orkiszowy warkocz ze śliwkami i kruszonką

ciasto ze śliwkami_5

Niezwykła forma zwykłego ciasta drożdżowego. Ze słodkimi, soczystymi śliwkami, których na szczęście jest teraz mnóstwo. Smacznego!

ciasto ze śliwkami_2

Orkiszowy warkocz ze śliwkami i kruszonką

(wersja z drożdżami instant)

Ciasto:

250 g mąki zwykłej plus ok. 50 g do podsypywania

259 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

opakowanie drożdży instatnt

4 żółtka

100 g cukru

250 ml mleka

100 g masła

1 łyżka skórki otartej z cytryny

Kruszonka:

50 g masła

50 g cukru plus łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

50 g mąki

Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

100 g płatków migdałowych

500 g słodkich, dojrzałych śliwek

cukier puder

papier do pieczenia

śliwki

1. Oba rodzaje mąki połączyć i wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.

2. Do żółtek dodać mleko, masło i skórkę. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować je w kulę, posypać mąką, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Zostawić do urośnięcia. Pamiętajcie, że ciasto zawiera sporo masła i jest dość ciężkie, dlatego potrzebuje nieco czasu (ok. 1 godzinę), żeby wyrosnąć.

3. W tym czasie przygotować kruszonkę, owoce i blachę do pieczenia.  Posiekać masło z cukrem,  mąką i cynamonem. Zagnieść mieszankę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Ciasto zagnieść, rozwałkować na prostokąt szerokości 30 cm i długości 40 cm. Naciąć boki ciasta w paski szerokości 2 cm. Po środku ułożyć śliwki. Posypać je połową płatków migdałowych i zapleść boczne paski jak warkocz. Zostawić do ponownego wyrośnięcia W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Gdy ciasto się podniesie, posmarować je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać kruszonką i pozostałymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

ciasto ze śliwkami

 ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto ze śliwkami_3

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Orkiszowy warkocz ze śliwkami i kruszonką”

  1. Sabina napisał(a):

    Pyycha. Jak zwykle. No po prostu nie da się w Twoim towarzystwie być na diecie:) pozdrawiam

  2. Majana napisał(a):

    Jejku, jest rewelacyjny! Przepiękne ujęcia, aż ślinka cieknie.:)
    Pozdraiwam cieplutko.

  3. Smacznie :) a mnie marzy się kawk z mlekiem migdałowym dlatego moje pytanie czy jak robisz swoje mleko to używasz gorącej wody ? Dawno go nierobiłam i niepamiętam :)

  4. Mamidami napisał(a):

    OMG szalejesz!

  5. Aleksandra Klimek napisał(a):

    a ja właśnie zjadłam wszystko śliwki dzisiaj zakupione ;( no nic jutro dokupię więcej ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *