Pączki serowe (bez laktozy)

28 stycznia 2017, 11:41 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 10
Pączki serowe (bez laktozy)

Nie będę Ci wmawiać, że pączki serowe to lekka, dietetyczna przekąska. Jesteś już dużą dziewczynką i prawdopodobnie domyślasz się, że pączki są tłuste, smaczne i tuczą i nawet to, że pączki serowe są takie malutkie i same wskakują do buzi nie sprawia, że są choć trochę mniej zdradliwe. Te maleństwa wyglądają niewinnie, ale mają jedną wadę, gdy sięgniesz po jednego, to na jednym na pewno się nie skończy. Co za los! Ciasto na moje pączki zrobiłam z produktów bez laktozy. Na szczęście są coraz popularniejsze i bez większego trudu można je kupić nawet w mniejszych sklepach.

Pączki serowe bez laktozy

250 g sera białego półtłustego bez laktozy

4 łyżki cukru pudru

2 jajka

3 łyżki jogurtu bez laktozy

łyżka spirytusu

280 g mąki (plus mąka do podsypania stolnicy)

łyżeczka sody

olej do smażenia

cukier puder do posypania

  1. Ser rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  2. Dodać, cukier puder, jajka, jogurt i spirytus. Dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do miski z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto.
  4. Rozwałkować je na grubość 1 ½ cm na posypanej mąką stolnicy.
  5. Wyciąć kółka o średnicy 2 cm.
  6. Smażyć partiami w głębokim tłuszczu do momentu, aż będą brązowe.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na papierowym ręczniku.
  8. Następnie solidnie posypać cukrem pudrem i ułożyć na paterze.

POLECANE PRODUKTY

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Pączki serowe (bez laktozy)”

  1. Agnieszka Sobieska napisał(a):

    Zgadzam się, serowe najlepsze :)

  2. Natalia napisał(a):

    a moze byc normalny ser i jogurt? czy nie wyjdzie :)

  3. Ludmiła Wierzbowska napisał(a):

    Pani Beato, a pani je je ? Pytam bo cudnie Pani schudła i zastanawiam się czy daje sobie Pani czasem przyzwolenie na takie frykasy ;)

  4. Jolanta Lech-Swoboda napisał(a):

    Czy do smażenia używałaś zwykłego rzepakowego , czy jakiegoś innego ( oleju oczywiście !) ?

  5. Mon Sen napisał(a):

    Czy nie być inna mała niż pszenna? Np niepalona gryczana?

  6. Danuta Gase napisał(a):

    Właśnie robiliśmy podobne. Na szczęście miałam pomocników i szybko poszło

  7. Ela Fundament napisał(a):

    Wspaniale i paczusie bez loktozy jak dla mnie .. Dziekuje pieknie .. i Smacznego zycze

  8. Zrobiłam. Dzieci zauroczone i koleżanki w szkole również.
    Dzięki

  9. Monika napisał(a):

    Wyszły mi strasznie suche :(:(:(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *