Papryka faszerowana kaszotto z kurkami

27 września 2017, 13:44 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 0
Papryka faszerowana kaszotto z kurkami

Robiłam już paprykę faszerowaną na wiele sposobów, ale tym razem muszę przyznać, że sama się nie spodziewałam tak spektakularnego efektu :) Na dnie wydrążonych połówek kolorowej papryki położyłam po plastrze sera Mozzarella, a na nim solidną porcję doskonale doprawionego kaszotto z kurkami.

I tu pojawia się na scenie bohater mojego kulinarnego odkrycia – zupełnie nowa na rynku marka The Green Woodpecker Trill, która postawiła na wykwintny aromat i smak polskich, naturalnych grzybów. Grzyby pozyskiwane są wyłącznie z polskich lasów. Nie są to gotowe mieszanki grzybowe, ale najstaranniej wyselekcjonowane borowiki szlachetne, podgrzybki czy kurki. Połączenie suszonych grzybów z kaszą lub ryżem daje doskonały efekt. Bardzo się cieszę, że ktoś wreszcie to zauważył i postawił na produkt wysokiej jakości, czerpiący z naszych naturalnych zasobów. W przezroczystych opakowaniach widać jak na dłoni wszystko, co mieszanka zawiera.

Nie ma tu niedopowiedzeń i ukrytych znaczeń. Zresztą opis na opakowaniu też to poświadcza. Przykładowo w składzie kaszotto z kurkami, które było inspiracją do przygotowania mojej papryki znajduje się kasza gryczana biała, suszone kurki, suszona marchew, cebula, por, czosnek i natka pietruszki. To tyle, nic więcej. Wszystko widać jak na dłoni, a po otworzeniu opakowania, w nozdrza uderza intensywny, smakowity aromat leśnych grzybów. Do wyboru poza wspomnianym kaszotto, mamy risotto z borowikami, risotto z pieczarkami, kaszotto z podgrzybkami. Produkty można kupić bezpośrednio w sklepie, bez wychodzenia z domu, wystarczy kliknąć tu 

Papryka faszerowana kaszotto z kurkami

4 papryki

kilka pomidorów cherry

opakowanie kaszotto z suszonymi kurkami

6 łyżek oliwy

100 ml wytrawnego białego wina

1000 ml bulionu warzywnego mocno ciepłego bulionu

150 g parmezanu

100 g masła

łyżka posiekanego świeżego tymianku

łyżeczka wędzonej papryki w proszku

łyżeczka papryki ostrej w proszku

sól

kulka Mozzarelli

dodatkowo olej

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kaszotto z suszonymi kurkami i smażyć często mieszając ok. 2 minuty.
  2. Następnie wlać wino, zamieszać, poczekać, aż wino się wchłonie.
  3. Rozpocząć dolewanie bulionu. Należy robić to stopniowo, czekając, aż poprzednia porcja się wchłonie.
  4. Na koniec dodać 100 g startego parmezanu i masło, a także tymianek, paprykę wędzoną i ostrą oraz sól.
  5. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  6. Paprykę przekroić, pozbawić gniazd nasiennych.
  7. Mozzarellę pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie wydrążonych połówek papryki.
  8. Na serze położyć kaszotto.
  9. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory cherry i posypać pozostałym parmezanem.
  10. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia lub w ceramicznej formie. Skropić olejem.
  11. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i zapiekać ok. 25 minut.

Wpis powstał we współpracy z marką The Green Woodpecker Trill

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *