Papryka faszerowana. Na lato!

30 czerwca 2010, 14:51 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 12
Papryka faszerowana. Na lato!

Jako samozwańcza mistrzyni szybkiej kuchni, proponuję Wam dzisiaj danie szybkie, pyszne, kolorowe. No dobrze, pieczenie zabiera dłuższą chwilę, bo lubię, żeby papryka była solidnie przyrumieniona, miękka i słodko pachnąca. Samo przygotowanie… zobaczcie sami.

Papryka faszerowana
6 strąków papryki (raczej mniejszych, kolor bez znaczenia)
250 g sera białego tłustego
200 g fety
3 cebule
3 jajka
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie czubryca, polecam też bazylią, oregano lub szałwię)
3 – 4 pomidory

Cebulę siekamy, najlepiej za pomocą blendera, wrzucamy na rozgrzany olej (1 łyżkę oleju zostawiamy na potem), solimy i podsmażamy na szklisto. Oba rodzaje sera kruszymy, dodajemy jajka, cebulę, zioła, mieszamy energicznie. Farsz gotowy.
Paprykę (umytą, kochani), kroimy na pół, pozbawiamy pestek i napełniamy farszem. Układamy na blasze, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy plasterkiem pomidora, skrapiamy odrobiną oleju, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na jakieś 50 minut i udajemy się na leżaczek, w celu opalenia sobie nóg (blade fatalnie wyglądają w szortach).
Przyznam, że przygotowuję paprykę w ilościach hurtowych. Kolejne dwie kolacje z głowy, a nogi coraz bardziej opalone. Można dla niepoznaki podać ją raz na ciepło z zimną czapą jogurtu naturalnego, raz na zimno, z jakimś pysznym sosem pomidorowym.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Papryka faszerowana. Na lato!”

  1. Robert Gutowski napisał(a):

    Pakuję ten przepis do torby i zabieram do Chorwacji… Dzieki! Do zobaczenia po…

  2. tomasz napisał(a):

    słoneczne pozdrowienia dla mistrzyni szybkiej kuchni! :X

  3. Warszawianka napisał(a):

    No to lecę po zakupy wyżej wspomnianych produktów by wypróbować ten smakołyk.Dziękuję

  4. majana napisał(a):

    Pychotka taka faszerowana papryka! Wspaniały obiadek na lato:)

    Pozdrawiam:)

  5. Beata Lipov napisał(a):

    Roberto już pewnie śpisz na walizkach. Zazdroszczę.
    Tomasz, zajrzałam do Ciebie i oniemiałam.
    Warszawianko, daj znać, jak poszło.
    majanko, całussssy!

  6. majka napisał(a):

    Swietny pomysl. Taka papryka musi byc pyszna. Ale najbardziej przemawiaja do mnie te opalone nogi :))

  7. Olciaky napisał(a):

    Warzywnie i pysznie jest:)

    Uściski

  8. Monika napisał(a):

    wygląda bardzo apetycznie.
    Wybieram się niedługo na weekend na działkę – przepis wypróbuję…
    Te zdjęcia zachęcają :)

  9. Jola napisał(a):

    Świetny przepis! Właśnie zajadamy się papryczkami :) Czy na blogu pojawi się kiedyś może przepis na papryki z farszem mięsnym? Pozdrowienia!

  10. Beata Lipov napisał(a):

    Jola, cieszę się, że smakują. Z mięsem u mnie gorzej, mąż tylko morskie produkty jada, ja mięso w znikomych ilościach. Pozdrawiam serdecznie.

  11. Kasia napisał(a):

    przepyszne! dzięki za przepis, dziś przetestowaliśmy na grillu :)
    pozdrawiam :)

  12. Beata Lipov napisał(a):

    Majka, szorty zobowiązują :))))
    Olciaky, no pyszne, pyszne.
    Dziewczyny, nawet nie wiecie, jak się cieszę, gdy piszecie, że testujecie. Całuję Was mocno!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *