Pascha z figami

18 kwietnia 2011, 19:01 | baby, mazurki i inne słodkości Desery Kuchnia Przepisy Święta Wielkanoc | 26
Pascha z figami

Pascha, mój wielkanocny klasyk. Wersja z sera domowej roboty, doskonała w smaku. Nie udaje sernika na zimno, nie potrzebuje podróbek twarogu z wiaderka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, gorąco namawiam. W zeszłym roku z suszonymi morelami, w tym, z figami. W wiosennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom znajdziecie ją w nowej rubryce „Specjalność Lawendowego Domu”.

Pascha z figami
na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej

2l mleka
laska wanilii
0,5 l kwaśnej śmietany 18%
6 jajek
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
150 g pokrojonych w kostkę suszonych fig
70 g posiekanych migdałów bez skórki
skórka otarta z pomarańczy
1 szklanka soku pomarańczowego

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować powoli, na małym ogniu, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Pozostawić do ostygnięcia.Usunąć wanilię. Przełożyć na sitko wyłożone podwójną warstwą gazy i bardzo dokładnie odcedzić. Najlepiej zostawić na noc na sitku. Figi namoczyć w ciepłym soku z pomarańczowym, odsączyć. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser i ucierać na wolnych obrotach, aż powstanie kremowa masa. Dodać figi, migdały i skórkę pomarańczową, wymieszać dokładnie. Glinianą doniczkę z otworem na dnie, wyłożyć podwójną warstwą gazy. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki. Gdy stężeje, wyłożyć na talerz, zdjąć gazę i udekorować.

Jutro czeka nas trudna i smakowita sesja do „Tematu numeru”. Trzymajcie kciuki!

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

26 odpowiedzi na “Pascha z figami”

  1. POLALA napisał(a):

    Udanej sesji :-)

  2. j♥ napisał(a):

    jako milosniczce wszystkiego co serowonaialowego az wstyd sie przyznac, ale nigdy nie jadlam paschy. chyba najwyzszy czas to zmienic :)

  3. Beata Lipov napisał(a):

    POLALA, dziękuję, przyda się każde dobre słowo :)

  4. Beata Lipov napisał(a):

    Joanna, zmień to, zmień i koniecznie napisz, jak było :)

  5. kabamaiga napisał(a):

    Takie domowe paschy są najlepsze na świecie. Ja już jedną robiłam w tym roku, następna czeka na same święta. Kciuki trzymam za udaną sesję.

  6. Ania napisał(a):

    Ta pascha jak na mój gust (widziałam już wiele, nie jadłam żadnej) wygląda perfekcyjnie. Zamierzam w tym roku zrobić swoją pierwszą i tez skorzystać z przepisu p. Agnieszki:)Pozdrawiam!

  7. Tylko Spróbuj napisał(a):

    jestem oczarowana! :)

  8. asia napisał(a):

    mam pytanie praktyczne bardzo – jakiej wielkości doniczka będzie tu potrzebna. Nie umiem sobie wyobrazić ile masy serowej wyjdzie z dwóch litrów mleka.

  9. Kasinka napisał(a):

    Jestem za – delikatność serka ciekawie może się połączyć z chrupiącymi figami. Super!

  10. Maedlein ♥ napisał(a):

    Mmmm. Ja też jeszcze nie próbowałam paschy, więc trzeba koniecznie zrobic i posmakować. :)

  11. Maedlein ♥ napisał(a):

    Mmmm. Ja też jeszcze nie próbowałam paschy, więc trzeba koniecznie zrobic i posmakować. :)

  12. dotblogg napisał(a):

    wygląda pysznie:)) ciekawa jestem jej smaku:) jestem pewna,że sesja wyjdzie genialna:))
    pozdrowienia!

  13. dagetART napisał(a):

    Ach Wielkanoc bez Paschy to nie Wielkanoc. Sama nigdy jeszcze nie robilam ale jadlam juz w dwoch wersjach. Mniam… uwielbiam w kazdej postaci

  14. Zaytoon napisał(a):

    Doskonała. Tak cudownie dostojna…

  15. Ania napisał(a):

    Jak zwykle genialne zdjęcia :-)

  16. Joanna D.C. napisał(a):

    Pascha wychlada przepysznie! Gratulacje :)

  17. Katherine Wrona napisał(a):

    Przepysznie się prezentuje Oj kusisz, kusisz pomyślę może dam radę gdzieś upchać w grafik mych świątecznych przygotowań tą że paschę :) Ps. czekam z niecierpliwością na efekty sesji Mam nadzieję że szybko się pochwalisz bo uwielbiam Twoje zdjęcia! …ja szukam wszędzie marchewki z natką do sesji i wyobraź sobie nigdzie nie ma wszędzie ucięte ;/ Buziaki i czekam na efekty!

  18. TuKara napisał(a):

    Przepieknie i przepysznie sie prezentuje.

  19. MaLa napisał(a):

    wygląda pysznie

  20. Mammamisia napisał(a):

    Pasha wygląda wspaniale. W zeszłym roku nie miałam jak ale w tym mam nadzieję, że zagości u nas na Wielkanocnym stole. Przepis mi się już ostatnio spodobał. Zrobię z samymi rodzynkami bo dzieciaki za bakaliami nie przepadają, a morele lubią same. Zastanawiam się czy nie popsułby się smak gdyby krojone brzoskwinie się dodało. Pozdrawiam serdecznie!

  21. Mona napisał(a):

    Mnóstwo słońca Tobie i Twoim bliskim na nadchodzące świąteczne dni i na resztę życia :) Z okazji świąt – Od Mony z Podlasia :)

  22. […] Absolutnie przepyszna pascha z gotowanego mleka to nasz rodzinny […]

  23. Ryba napisał(a):

    Od kilku lat zabieram sie za przygotowanie paschy. Chcialabym zeby w tym roku sie w koncu udalo 😊 ktory z przepisow jest najlepszy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *