Pascha

30 marca 2010, 13:01 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Przepisy Święta Wielkanoc | 13

Długo szukałam przepisu na ten tradycyjny rosyjski deser. Przygotowuje się go z jajek i mleka, symboli odradzającej się przyrody. Właśnie z jajkami mam problem. W większości receptur dodaje się je w formie surowej, a surowych jajek nie jadam.
Trafiłam szczęśliwie na przepis Agnieszki Kręglickiej, prezentowany w programie „Para w kuchni”.
Pascha udała się znakomicie. Jest kremowa, pachnąca naturalną wanilią, pełna pysznych bakalii. Dodałam od siebie świeżo startą pomarańczową skórkę, która dodaje lekkości.

Pascha
2 l mleka
laska wanilii
0,5 l kwaśnej śmietany 18%
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g posiekanych bakalii (użyłam rodzynek, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej)
dodałam jeszcze skórkę otartą z 1 pomarańczy

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Roztrzepać jaja ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować powoli, nie dopuszczając do przywierania do dna, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być prawie sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać do masła ser i ucierać na wolnych obrotach, aż powstanie spójny krem. Bakalie namoczyć jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno, dodać do masy razem ze skórką otartą z pomarańczy, wymieszać łyżką. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość płynną masą i wstawić do lodówki, gdy stężeje odwrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Pascha”

  1. Anoushka napisał(a):

    no i jest piekna!!!!
    ;)

  2. Komarka napisał(a):

    Nie mogę doczekać się, kiedy spróbuję paschy. U mnie w domu jada się ją tylko ten jeden raz w roku i zawsze smakuje wyjątkowo. Pięknie i odświętnie wygląda :)

  3. dragonfly napisał(a):

    A ja nigdy paschy nie jadłam…:/ Ale jak zrobię tę, to na pewno mi zasmakuje!

  4. Lavande napisał(a):

    i ja paschy nigdy nie robiłam…ale Twoje zdjęcia zachęcają do jej realizacji:)

    Widziałam Cię w TVN:)oj było smacznie:)

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

  5. Anna Maria napisał(a):

    Bardzo lubię paschę, ale dawno nie jadłam – ta wygląda pięknie.

  6. jelonkaa napisał(a):

    Ciekawe, nawet bardzo i wygląda wyśmienicie. No i w ogóle ciekawe potrawy są tu u Ciebie. Pozdrawiam.

  7. anita22 napisał(a):

    jako kompletna kuchenna ignorantka przychodzę ponatychać oczy i kubki smakowe samym patrzeniem :)
    ale krówki zorbię :)

  8. Jo. napisał(a):

    Jaka szkoda ,że dopiero dziś znalazłam Twój przepis na paschę ;-((. Zacheca jednak tak bardzo ,że wyprawie święto po Świetach ;-)).
    Ja dopiero w tym roku odkryłam jak cudne jest fotografowanie jedzonka , Twoje zdjęcia sa urocze.
    pozdrawiam jo.

  9. ewelajna napisał(a):

    Wszzstkiego najpiekniejszego z Okazji Swiat Zmartwychwstania!!! >Pozdrawiam najmocniej!

  10. Lady Aga napisał(a):

    Ja w tym roku nowojorskiego cheescake'a zrobiłam, ale pascha też dobra rzecz:)

    Beatko, dla Ciebie, Lubo i córeczek wszystkiego dobrego, smacznego jajeczka i dużo wiosennej radości! Pozdrawiam

  11. Anonymous napisał(a):

    Wygląda przepysznie i z pewnością zrobię ją w tym roku.
    Zastanawiam się jednak czy można do zrobienia paschy użyć gotowego, kupnego twarogu?
    Proszę o radę w tej kwestii.

  12. Beata Lipov napisał(a):

    Drogi Anonimowy, możesz skorzystać z gotowego twarogu, z dodatkiem surowych jajek, ale będzie to zupełnie inny deser. Podałam ten przepis, bo chciałam uniknąć surowych jajek.Pozdrawiam

  13. Anonymous napisał(a):

    tez nie jadam surowych jajek,brrrrr
    i robie pasche bez jajek :)))))
    bo jajek zjadam w Wielkanoc mnostwo na twardo :)
    pozdrawiam
    Aska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *