Pasta kanapkowa z fasoli

13 marca 2014, 16:07 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 1
Pasta kanapkowa z fasoli

pasta z fasoli

Przyznaję się, że poszłam tym razem na totalną łatwiznę i wykorzystałam fasolę z puszki. To niezłe rozwiązanie, gdy głodna rodzina domaga się czegoś treściwego już, w tej chwili, od razu!

fasola

Tego przepisu nauczyłam się od teściowej, która przygotowuje podobną fasolę na świąteczny stół. Moja jest bardziej wiosennna, dzięki zielonej dymce, dodanej pod koniec smażenia. Zaczynam od cebuli, bo potrzebuje czasu, by na wolnym ogniu powolutku się zeszklić, a potem lekko skarmelizować. Gdy cebula dochodzi na patelni, miksuję na gładką pastę fasolę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cudownie smakuje ze świeżymi bułkami. Smacznego!

Pasta z fasoli z karmelizowaną cebulką

200 g ugotowanej fasoli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

1 czerwona cebula

½ pęczka dymki

1 łyżka miodu

sól

pieprz

olej do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno czerwoną cebulę i smażyć powoli na małym ogniu, aż cebula zacznie się delikatnie przyrumieniać, Dodać posiekaną dymkę i miód, smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Cebulę przestudzić. W tym czasie fasolę zmiksować z czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką pastę. Cebulę dodać do fasoli, wymieszać, całość doprawić solą i pieprzem.

pasta z fasoli_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Pasta kanapkowa z fasoli”

  1. Edith napisał(a):

    Robię tą pastę ale w wersji z główką upieczonego czosnku na puszke fasoli.
    Jest pyszna :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *