Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free

23 grudnia 2014, 13:34 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Wegetariańskie | 3
Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free

Paszteciki gryczane z soczewicą powstay jakby przypadkiem. Zależało mi na cieście drożdżowym prostym w przygotowaniu i pozbawionym glutenu. Na stolnicę trafiła mąka gryczana, gdyż mam z nią same dobre doświadczenia.  Nie wiedziałam, czego się mogę spodziewać po tej śmiałej próbie, ale udało się. Paszteciki nie są może tak przyjemnie rumiane jak te z mąki pszennej, ale bardzo smaczne. Zajadaliśmy się nimi w Lawendowym Domu, aż nam się uszy trzęsły ;)

pasztecik gryczane

Paszteciki gryczane z soczewicą

350 g mąki gryczanej
łyżka drożdży instant

2 łyżeczki cukru
ciepła woda
100 g bardzo miękkiego masła
sól
nadzienie:
300 g czerwonej soczewicy Sante
cebula średniej wielkości

łyżka przyprawy curry

łyżka koncentratu pomidorowego

2 ząbki czosnku (u mnie więcej, ale podaję wersję delikatną)

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

sól morska Sante
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
dodatkowo żółtko  do posmarowania pierogów przed pieczeniem

sezam Sante do posypania

  1. Drożdże wymieszać w misce z mąką, dodać sól i cukier.
  2. Dodać miękkie masło, rozetrzeć je z suchymi składnikami.
  3. Wlać ciepłą wodę (ok. 1/2 szklanki), wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotować farsz.
  5. W niewielkiej ilości wody ugotować soczewicę.
  6. Cebulę drobno posiekać i smażyć powoli na oleju.
  7. Zestawić z ognia, dodać roztarty czosnek, przyprawę curry, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszać i połączyć z soczewicą.
  8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, po środku ułożyć farsz, posmarować brzeg wodą i dokładnie skleić.
  9. Następnie pokroić na porcje i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającym papierem.
  10. Posmarować żółtkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
  11. Piec ok. 20 minut.
  12. Wyjąć je z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.

paszteciki gryczane2

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free”

  1. Antje napisał(a):

    właśnie takiego przepisu szukałam!

  2. Gosia napisał(a):

    Witam,
    czy można zastąpić mąkę gryczaną jakąś inną? Mąż niestety nie może gryki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *