Paszteciki z zielonymi warzywami.

28 marca 2012, 16:14 | Kuchnia Przystawki Święta Wielkanoc wielkanocne potrawy | 1
Paszteciki z zielonymi warzywami.

 

Dziś chcę Wam zaproponować danko finezyjne, wiosenne i takie, które przygotowuje się na specjalne okazje. Paszteciki z zielonymi warzywami w chrupiącej, delikatnej skorupce kruchego ciasta, które wzbogaciłam przyprawą z dodatkiem płatków kwiatów nagietka i lawendy. Brzmi nieźle, prawda?

 

Paszteciki z zielonymi warzywami


(na ok.9 pasztecików)
Ciasto:
400 g mąki
160 g masła
100 ml zimnej wody
1 łyżka przyprawy „Kolorowe zioła do sałatek“ Kamis Specialite
½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis Specialite
szczypta soli
Nadzienie:
100 g groszku mrożonego
100 g brokułów
ok. 15 cm kawałek pora
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
½ l mleka
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej z czerwonym winem Kamis Specialite
sól
pieprz
przyprawa ognista Kamis Specialite
jajko do smarowania

  1. Mąkę z solą przesiać na stolnicę.
  2. Dodać przyprawę ziołową, pieprz, posiekane masło i rozetrzeć z mąką na kruszonkę.
  3. Dolać wodę, zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
  4. W tym czasie podzielić kalafiora na małe różyczki i razem z groszkiem gotować ok. 5 minut w osolonym wrzątku.
  5. Odsączyć na sitku.
  6. Pora pokroić drobno i usmażyć na 1 łyżce masła.
  7. Pozostałe masło roztopić w rondlu, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę.
  8. Zmniejszyć ogień do minimum, powoli wlewać mleko, nie przerywając mieszania. Sos doprawić solą, pieprzem, ognistą przyprawą i łyżką musztardy z czerwonym winem.
  9. Wymieszać z warzywami.
  10. Ciasto rozwałkować na grubość ½ cm. Wykleić nim foremki do muffinków, napełnić farszem, przykryć krążkiem ciasta i posmarować jajkiem.
  11. Moje paszteciki dostały jeszcze po wiosennym listku wyciętym z ciasta. Piec w piekarniku nagranym do 190 C ok. 35 – 40 minut.

 

 

Życzę smacznego moi mili:)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Paszteciki z zielonymi warzywami.”

  1. Magda napisał(a):

    chciałabym zrobić takie paszteciki na urodziny mojej córci (dla dorosłych gości:)) Jednak nie posiadam takich przypraw Kamis, stosuję wyłącznie zwykłe zioła i przyprawy (mam spory wybór), nie mieszanki. Czym mogę je zastąpić?
    A drugie pytanie: czy mogę je przygotować dzień wcześniej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *