Pavlova z owocami jagodowymi

24 lipca 2012, 17:48 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 13
Pavlova z owocami jagodowymi

Klasyk. Absolutny klasyk. Macie ochotę?

 

Pavlova z owocami jagodowymi

4 białka

szczypta soli

250 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

350 ml śmietany kremówki

ok. 400 g owoców jagodowych

Białka przełożyć do czystej, suchej miski. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Nie przerywając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać do momentu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Na koniec dodać sok z cytryny i mąke i ubijać jeszcze kilka sekund, aż składniki się połączą. Na blasze ułożyć papier nieprzywierający lub matę silikonową. Dla ułatwienia można narysować koło o średnicy ok. 20 cm i rozłożyć na nim masę z białek.  Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. Piec 1godz. 45 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu zostawić bezę w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia. Beza powinna być lekko beżowa, z wierzchu twarda, w środku lekko ciągnąca.  Delikatnie odkleić ją od papieru i przełożyć na paterę. Śmietanę ubić na sztywno, rozsmarować na blacie. Na wierzchu ułożyć umyte i dokładnie odsączone owoce.

Przepis pochodzi z magazynu Lawendowy Dom lato 2011.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Pavlova z owocami jagodowymi”

  1. Vanilia81 napisał(a):

    Piękny klasyk warto dodać :) Robiłam dziś porządek w zamrażalniku i znalazłam kilka zamrożonych białek, teraz patrząc na to zdjęcie uświadomiłam sobie, że Pavlovej z porzeczkami jeszcze nie robiłam…dzięki za inspirację ;)

  2. Anna Wierzchowska napisał(a):

    mmmm :))) a u mnie dzisiaj był sernik z białą czekoladą i jagodami:)))) pycha! :))) następnym razem skuszę się na to:)

  3. Aga napisał(a):

    Zrobiłabym, ale boję się, że znowu beza nie zechce oderwać się od papieru do pieczenia.. Chyba Pavlowa wychodzi tylko osobom wykazującym arcytalent cukierniczy…ja do słodkości mam talent umiarkowany. Pozdrawiam, zazdroszczę Pavlowej i gratuluję fotek!

  4. Marlena Marchewka napisał(a):

    hmmm ja też chcę! może jutro?

  5. Mesh napisał(a):

    Coś tak pięknego musi, po prostu musi obłędnie smakować. Nigdy nie próbowałam, obawiając się porażki. Czas to zmienić. I jakim cudem przeoczyłam go w letnim numerze. Kilkukrotnie przeglądając?

  6. Katarzyna napisał(a):

    piękny klasyk, fakt i daje się nawet takim cukierniczym beztalenciom jak ja:)
    (no chyba, że pomyli się mąką ziemniaczaną z cukrem pudrem i doda odwrotnie,…., tak tak, mam takie doświadczenie za sobą …)
    PS
    śliczna biała patera, szukam takiej, gdzie można kupić?

  7. Asik. napisał(a):

    Mmmmm wygląda obłędnie :)

  8. Majana napisał(a):

    Jasne,że mamy ochotę! :))
    Cudowna jest :)

  9. Atmosfera... napisał(a):

    Mmmmmm!!! Dziś będzie u mnie na deser! :)
    Pozdrawiam
    Ola ;)

  10. Bligu napisał(a):

    Dziękuję za dodanie odwagi:) Spróbowałam. Wyszło pysznie i pięknie!
    Zapraszam na moją wersję tego lekkiego ciasta -> http://bligu.blogspot.com/2013/03/w-oczekiwaniu.html

    Pozdrawiam serdecznie i będę częściej szukać tu inspiracji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *