Pełnoziarnista pizza ze szparagami.

22 maja 2013, 10:56 | Chleby i bułki Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 3
Pełnoziarnista pizza ze szparagami.

pizza ze szparagami_3

Nawet nie wiem, czy można to nazwać pizzą. Może wytrawnym plackiem drożdżowym, albo focaccią? Nazwa nie jest najistotniejsza, tylko smak, zgodzicie się ze mną? A smak jest wyborny, moi mili. Lekko chrupiące ciasto z mąki z pełnego przemiału wzbogacone oliwkami. Pamiętajcie, żeby oliwki były wyraziste w smaku. Zapomnijcie więc o tych pozbawionych pestek, bezsmakowych wymoczkach i poszukajcie czegoś naprawdę pysznego. Szparagi nieprzegotowane, wciąż jędrne, pomidory soczyste, a sos ze świeżych ziół, którym potraktujecie swój wypiek zaraz po wyjęciu z piekarnika, sprawi, że wszyscy przy stole będę jedynie wzdychać z roskoszy.

majowy stół

Pizza ze szparagami

Ciasto:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej

opakowanie droźdży instant

ok. 250 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy

sól

Dodatki:

Garść pokrojonych czarnych oliwek

Pęczek szparagów

5 pomidorów

pęczek młodej dymki

oliwa

pęczek świeżych ziół (polecam mieszankę oregano i bazylii)

ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

sok z połowy cytryny

Najpierw ciasto. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pamiętajcie, że ilość wody jest umowna. Czasem potrzeba nieco mniej, czasem więcej. Na koniec dodać oliwę i zagniatać, aż składniki się połączą. Oczywiście, możecie spokojnie powierzyć to zadanie mikserowi. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie obrać szparagi i podgotować je w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty. Trafią potem do piekarnika, więc dłuższe gotowanie nie jest im potrzebne. Ugotowane odsączyć i przekroić wzdłuż na pół. Pomidory pokroić w plasterki, dymkę posiekać. Ja zostawiam dłuższe kawałki. Do wyrośniętego ciasta dodać oliwki, wyrobić ponownie i podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć plastry pomidorów, szparagi i dymkę. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 250 st. C. Piec ok. 15 minut.

pizza ze szparagami_2

pizza ze szparagami_4

W tym czasie zmiksować czosnek, listki świeżych ziół, mód, cytrynę i 3 łyżki oliwy. Po wyjęciu placka z piekarnika polać go sosem ziołowym i od razu podawać. Smacznego!

pizza ze szparagami

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Pełnoziarnista pizza ze szparagami.”

  1. Majana napisał(a):

    Mniam, jak pysznie wygląda, tak wiosennie, idealnie. :)
    Piękne zdjęcia
    Uściski:*

  2. Karolina Adamek napisał(a):

    Kolejna szparagowa pokusa! :) Wczoraj mama zrobiła mi pyszny krem ze szparagów, a dziś widzę TO. Oj wiem, co się jutro będzie działo w mojej kuchni!
    A dziś jeszcze szybka kolacja w Dominium, bo mam ochotę na ich burrito ;)

  3. Asia Barcińska-Pogorzelska napisał(a):

    Genialny w swojej prostocie przepis:) Wykonałam!Dodałam do pizzy kulkę mozzarelli.Wyszło zdrowo i pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *