Pełnoziarniste placki z łososiem

21 maja 2012, 06:56 | Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał Przepisy Przystawki | 2
Pełnoziarniste placki z łososiem
No dobrze, przyznam się, marzy mi się taki obrazek: leniwy, upalny dzień i ja na starym drewnianym pomoście z wędką. W szortach, spranym podkoszulku i słomianym kapeluszu łowię ryby. I poza tym nie muszę nic :)
Ktoś się do mnie przyłączy?
Wprawdzie łosoś w takich okolicznościach jest nieosiągalny, ale dzisiejsze placki idealnie wpisują się w mój obrazek. Lekkie, proste danie, gdy nie chce się spędzać w kuchni dużo czasu. To część większej, bardzo letniej sesji, którą przygotowałam dla magazynu „Czas na wnętrze”.


Placki z wędzonym łososiem

200 g wędzonego łososia
150 ogórków (najlepiej gruntowych)
½ pęczka dymki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
na placki
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 jajka
 1 szklanka mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
olej do smażenia

  1. Składniki na placki zmiksować i odstawić na pół godziny (ciasto powinno być dość gęste).
  2. Ogórki obrać ze skórki.
  3. Rybę i ogórki pokroić w kostkę.
  4. Dodać pokrojoną dymkę.
  5. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i pierzem.
  6. Usmażyć niewielkie placki, podawać je z sałatką z łososia.
Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Pełnoziarniste placki z łososiem”

  1. Maryś napisał(a):

    Zapowiada się niezwykle, przeprowadzka NIESAMOWITA!!!

  2. Kasia napisał(a):

    Z łososia uwielbiam tatar! Koniecznie siekany, nie mielony :) myślę że do takich świetnych placuszków też by pasował :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *