Perfekcyjne knedle z truskawkami

1 lipca 2013, 14:44 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 63
Perfekcyjne knedle z truskawkami

truskawki

Mój dziadek był mistrzem knedli. Robił je przez cały rok, co tydzień, zimą zastępując świeże truskawki mrożonymi. Moja mama jest mistrzynią knedli po dziadku. Jej knedle mają delikatne ciasto o idealnej konsystencji i proste nadzienie ze świeżych truskawek. Truskawkowy sos miesza się na talerzu ze zrumienionym masłem i nie wiem, czy można ten smak porównać z czymkolwiek innym. Sezon truskawkowy zaczynam letnim klasykiem kuchni polskiej. Smacznego!

knedle z truskawkami_2

Perfekcyjne knedle z truskawkami

Proporcje dla 4-5 osób

1 ½ kg ziemniaków (koniecznie „stare”, młode ziemniaki mają za dużo wody)

1 jajko

4-5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

truskawki (ok. 450 g)

cukier

olej

120 g masła

5 łyżek tartej bułki

sól

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać, a następnie ugnieść na purée i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zostawić je na noc.
  2. Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
  3. Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko i oba rodzaje mąki.
  4. Wyrobić ciasto (konsystencją podobne do ciasta na kopytka). Jeśli jest za rzadkie, dodać trochę mąki.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykroić z niego kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Wielkość knedli zależy od wielkości truskawek. Jeśli macie truskawki drobniejsze, kółka powinny być nieco mniejsze.
  6. Na każde kółko kłaść truskawkę, dodawać po ½ łyżeczki cukru, zakleić ciasto i uformować kulkę.
  7. Odłożyć na posypaną mąką stolnicę i przygotować wszystkie knedle.
  8. W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić i dodać łyżkę oleju.
  9. Knedle gotować partiami, ok. 3 minuty od wypłynięcia (tu też długość gotowania zależy od wielkości truskawek).
  10. Następnie delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
  11. Masło roztopić w rondelku, dodać bułkę i podgrzewać, aż bułka z masłem lekko się zrumieni.
  12. Polać nią gotowe knedle i od razu podawać.

knedle z truskawkami_3

knedle z truskawkami_4

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

63 odpowiedzi na “Perfekcyjne knedle z truskawkami”

  1. ChilliBite napisał(a):

    pół królestwa za zaproszenie na takie knedle. Wieki nie jadłam! ale zamierzam zrobić sama i nie zawaham się użyć tego przepisu! :) całus

  2. Gosia napisał(a):

    Wyglądają wspaniale! Już wiem co na niedzielny obiad ;)

  3. Joanna napisał(a):

    1,5 kg ziemniaków ma być po ugotowaniu?

  4. Kasia Kocur napisał(a):

    Kusicielka ;-).

  5. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    Już wiem, do kogo wpadnę dziś na lunch ;)

  6. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    i smażoną tartą bułką na masełku ;-) poeeeeeeeeeeeezja

  7. :))) u mnie dzisiaj też knedle :) jak ja kocham ten truskawkowy czas :)

  8. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    cudo cudo! Kocham knedle, kocham truskawki. Robię w najbliższej wolnej chwili :)

  9. Ewela trzeba zrobić koniecznie!!!

  10. Lubimy, uwielbiamy <3

  11. Arleta Kaliczak napisał(a):

    Ja uwielbiam knedle z truskawkami ale jeszcze bardziej z jabluszkami z rabarbarem i śluwkami węgierkami:)

  12. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Wczoraj Szellka dzisiaj ty- robie :D

  13. Monika88 napisał(a):

    włeśnie robię knedle z tego przepisu ;)

  14. Emily P-a napisał(a):

    nienawidzę knedli

  15. Marta Korus napisał(a):

    uwielbiam, ale najbardziej ze śliwkami, polane maslem z patelni i posypane cukrem i cynamonem :-)

  16. Malowana szuflada napisał(a):

    ale smaka zrobiłaś…… mmmmmm

  17. Ala napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj :-) mój debiut, choć w swoim życiu jadłam ich tysiące. Też co tydzień robiła je moja babcia. I muszę to powiedzie: wyszły identyczne! Delikatne, miękkie, po prostu rozpuszczały się w ustach! Domownicy zachwyceni, wsunęli wszystkie i powiedzieli, że teraz ja jestem mistrzem knedli i jutro też mam zrobić :-) ha ;-) dziękuję za przepis :-*

  18. Katarina napisał(a):

    Witam. :) jak to jest z truskawkami mrożonymi? Wydłużyć czas gotowania, czy po prostu najpierw je rozmrozić? Obawiam się o to, żeby ciasto się nie rozleciało przy dłuższym gotowaniu.. Pozdrawiam :)

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Nie rozmrażaj. Wkładasz do ciasta mrożone truskawki, wydłuż czas gotowania najwyżej o minutę. Przed wyjęciem spróbuj, czy są ok :)

  19. Agnieszka Marta Wocial napisał(a):

    Pychotka, aż ślinka cieknie.
    Chyba pójdę na bazar po stare ziemniaki i jutro będą na obiad ;-)

  20. Ula Smyka napisał(a):

    W Krakowie po 4 zł

  21. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Wlasnie sa w planie na dzisiaj ;)

  22. Monika Bułkowska napisał(a):

    U mnie wczoraj były po 6 zł :) mam ślinotok w sprawie knedli…. ;)

  23. Ewa Zawada napisał(a):

    A u nas rosną na ogrodzie Pierwsze juz zjedzone. Czekamy aż dojrzeje ten ogrom, pod którym uginają się krzaczki

  24. Ewelina Jaroszczuk napisał(a):

    w Toruniu w sobotę były po 3 zł :)

  25. Danuta Gase napisał(a):

    Ale zazdroszczę wam tych truskawek. U nas po 7 euro i w dodatku nie tak smaczne. Ale knedle kuszą

  26. Karolina Anna napisał(a):

    Gdańsk i Kaszuby ceny od 8,20zł/kg średnio 10zł ale czekamy na swoje słodziutkie, na północy zawsze później :)

  27. Magda Skrzypczak napisał(a):

    1,5 £ za 230 g!!! I jeszcze nie dobre fuj.. Chce polskie truskawki ;(

  28. Renata Ślusarska napisał(a):

    ale kusisz…… ;-)

  29. Marzenna Starczewska napisał(a):

    Legionowo 3,5-5 za kilogram

  30. Kasia Sarnacka napisał(a):

    6,9 eur za kilogram ;) na szczęście pyszne bo mamy Berlinie stoiska Karlsa https://www.facebook.com/KarlsErlebnisDorf/

  31. Magdalena Jurgielska napisał(a):

    Toruń 5 zl pozdrowienia

  32. Marzena Kłos napisał(a):

    Wczoraj w Gdańsku kupiłam po 7 zł, czas na pierogi, u mnie bardzo lubią, ale knedle wyglądają super

  33. Ewela Fir napisał(a):

    Warszawa – 3 zł :D

  34. Kasia Zagórna napisał(a):

    Beatko, ja dziś planuję zrobić placuszki ziemniaczane parzone mlekiem – ziemniaki mają być „stare”, a mąka żytnia (jak tradycyjnie)?

  35. Ewa Latała napisał(a):

    w Krakowie chyba najdroższe bo po 8-10zł :(

  36. u mnie drożyzna 10-12 zł, a knedla bym wciągnęła z ochotą :)

  37. Alicja Skrzypińska napisał(a):

    Wroclaw 5.50-7.50

  38. Justyna Bura napisał(a):

    Moja specjalistka od knedli uczona przez prababcie

  39. Katrin Polinska napisał(a):

    „u nas”2.50£/250gram-british-oczywiscie kwasnie,twarde,i bez smanku ,z Europy-1,50£/450gram-Hiszpania i Grecja-juz bardziej przypominaja truskawki,ale niestety nie ten smak i aromat co w Polsce :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *