Pesto z orzechow laskowych

6 września 2012, 11:43 | Kuchnia Przepisy Przystawki Wegetariańskie | 7
Pesto z orzechow laskowych

Czy dobre zawsze musi oznaczać drogie? Na szczęście nie.

Dziś chcę Wam polecić zjawiskowe pesto z prawdziwie polskich, wysokiej jakości składników. Zamiast orzechów pinii, które u nas kosztują majątek i o zgrozo, często są zwyczajnie nieświeże, proponuję orzechy laskowe. Właśnie zaczyna się sezon! Świetnie sprawdzają się też pestki dyni lub słonecznika. Do tego ser, tu kolejne odkrycie, znacie Szenekera ze Spółdzielni Mleczarskiej w Skarszewach?

Długodojrzewający, wyrazisty ser w bardzo przystępnej cenie. Właśnie tego sera używaliśmy na naszych slowfoodowych warsztatach makaronowych, o których pisałam tu.

Do tego bazylia z ogródka lub doniczki, odrobina czosnku i sól, a wszystko zatopione w naturalnie tłoczonym oleju z Góry Św. Wawrzyńca.  I jak, robimy?

Pesto z orzechów laskowych

150 g sera Szeneker

150 g orzechów laskowych (wcześniej uprażonych)

1/2 ząbka czosnku

spora garść bazylii (lubię ją także w połączeniu z natką pietruszki)

Olej z Góry Św. Wawrzyńca – ilość zależy od tego, czy chcecie uzyskać gęstą pastę, czy też bardziej płynną konsystencję.

 

 

Przygotowanie jest bardzo proste. W blenderze rozdrabniam ser i orzechy, dodaję czosnek, bazylię i olej. Miksuję całość i … gotowe!

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Pesto z orzechow laskowych”

  1. Magda napisał(a):

    Beatko, dlaczego nie otwierają mi się niektóre zdjęcia? Coś mnie przez to omija :(

  2. Pati napisał(a):

    Bardzo smakowite! Laskowe mają rzeczywiście bardzo wyrazisty smak, zwłaszcza prażone…

  3. Mesh napisał(a):

    Uwielbiam pesto. I taką miałam ochotę zrobić domowe. Ale coś mnie ubiegło i zeżarło mi kilkanaście krzaczków bazylii w ogrodzie. :( Trudno ….zrobię z kupną :)

  4. Marlena Marchewka napisał(a):

    świetna propozycja, coś czuje że wybrobujemy jeszcze dziś :)

  5. Agnieszka Sionek napisał(a):

    ja robię z pestek słonecznika i dodaję jeszcze dwie łyżki soku z cytryny, uwielbiamy takie domowe pesto!

  6. Majana napisał(a):

    Takie pesto musi być bardzo pyszne, a z makaronem to po prostu wymarzony obiadek.
    :)

  7. scraperka napisał(a):

    mmm uwielbiam pesto , wszystkie jego odmiany:) ale takie domowej roboty pewnie smakuje o niebo lepiej!
    zrobię koniecznie:)
    pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *