Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem

25 marca 2016, 14:21 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Święta Wielkanoc wielkanocne potrawy | 31
Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem

Przepisów na białą kiełbasę jest mnóstwo. Najczęściej jemy ją zwyczajnie z wody, w żurku lub białym barszczu. Często wrzucam ją do piekarnika i zapiekam z czosnkiem, kilkoma pomidorkami koktajlowymi i gałązką rozmarynu. Czosnku nie obieram, główkę kroję na pół i kładę obok kiełbasy.

pieczona-biala-kielbasa-przepis_01

Takie upieczone ząbki są delikatne i szalenie aromatycznie. Bardzo przyjemnie się je wysysa z przypieczonej czosnkowej skorupki. Pyszne, błyskawiczne danie, które będzie doskonałą odmianą na wielkanocnym stole. Smacznego :)

140214_8597

Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem

800 g surowej białej kiełbasy

200 g pomidorów koktajlowych

2 – 3 gałązki rozmarynu

główka czosnku

  1. Kiełbasę ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
  2. Nakłuć skórkę w kilku miejscach.
  3. Obłożyć naciętymi na krzyż pomidorkami, czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Podlać 2-3 łyżkami wody.
  4. Piec pod przykryciem ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, a 15 minut przed końcem pieczenia naczynie w kiełbasą odkryć, by kiełbasa się przyrumieniła.

pieczona-biala-kielbasa-przepis_03

140214_8471

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

31 odpowiedzi na “Pieczona biała kiełbasa z pomidorami i czosnkiem”

  1. Gabriele Taube napisał(a):

    Ale jestesmy glodni……:(

  2. Beata Wlodarczak napisał(a):

    Beatko kiełbasę białą robimy sami jest pychą i wiadomo co w niej jest .

  3. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Kiełbaska biała na wielkanoc to podstawa :) Na śniadanko będzie gotowana z chrzanem i ćwikłą, a później znajdzie się również w żurku :) Spokojnych i radosnych świąt :)

  4. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Biała kiełbasa zrobiona – dobrze czosnkowa :D i bardzo chuda – taką lubimy <3 smacznego :D

  5. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    A u nas nie ma :D dla miesozernych frankfuterki z ruskiego sklepu ;)

  6. ta biala bawarska to jest niezjadliwa… wiec marze tylko i podziwiam fote :)

  7. Agnieszka z Mierzei Wislanej napisał(a):

    Biała kiełbasa obowiązkowo gości na moim wielkanocnym stole ☺ w barszczu i pieczona
    Wesołych Świąt 😊

  8. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    A u nas w zurku i wedzons przez meza :-)

  9. Małgorzata Grzesiak napisał(a):

    U mnie w domu kielbase biala wklada sie do naczynia zaroodpornego po wczesniejszym wysmarowaniu smalcem.Dodaje sie cebule oraz czosnek i pieczemy w piekarniku. Z cwikla i chrzanem pycha :-)

  10. Bozena Madro napisał(a):

    Co dom to inny przepis ,ale Święta dla nas Wszystkich takie same Radosne i pełne smaku, miłości i wszelkiego dobra <3 Beatko Radosnych Świąt !

  11. Hania Jurago napisał(a):

    W tym roku według Pani przepisu :)

  12. Laura Chołodecka napisał(a):

    kupiona??? My wyrobiliśmy dwa rodzaje i jutro napełniamy jelitka :)

  13. Kardamonovy napisał(a):

    Ja dziś zanurzyłam w cydrze. Poezja! O żurkowej będę pamiętać :).

  14. Agnieszka Małysza napisał(a):

    U nas tradycyjnie z cebulką i jabłkami. Rozpływa się w ustach :-)

  15. moja kiełbaska też już zrobiona – ja będę ją piekła z rozmarynem i cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *