Pieczone oponki z różowym lukrem

14 lutego 2014, 09:37 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Pączki i faworki Walentynki Wegetariańskie | 3
Pieczone oponki z różowym lukrem

Dziś proponuję pączki w nieco odchudzonej formie. Zamiast tradycyjnego smażenia, mamy pieczone oponki. A ten cudowny „majtkowy“ odcień różowego lukru uzyskałam metodą naturalną, za pomocą soku z buraków. Polecam i życzę Wam cudownego dnia!

pączki z różowym lukrem_4

Pieczone oponki z różowym lukrem

500 g mąki (i trochę do podsypania)

1 opakowanie drożdży instant

100 g cukru

½ łyżeczki soli

2 jajka

50 g masła

250 ml mleka

lukier:

1 białko

200 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z buraków

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki.
  2. W drugim naczyniu połączyć roztrzepane jajka, roztopione masło i ciepłe mleko.
  3. Połączyć suche i mokre składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, dodając nieco mąki, jeśli bardzo się klei, rozwałkować na grubość 1,5 cm i wykroić oponki.
  5. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 10 minut.
  6. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
  7. W tym czasie przygotować lukier. Białko ubić na sztywną pianę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo cukier.
  8. Na koniec połączyć lukier z sokiem z buraków i dokładnie wymieszać.
  9. Gotowym lukrem posmarować pączki.

pączki z różowym lukrem_2

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Pieczone oponki z różowym lukrem”

  1. Majana napisał(a):

    Cudowniutkie, różowe. :) No piękne są Beatko! :)

  2. Magdalena Niedźwiedzka napisał(a):

    I jest inspiracja na dziś:)

  3. Paulina napisał(a):

    Właśnie znalazłam ten przepis, zauroczył mnie i jutro piekę! :) Czy mogę dać tradycyjne drożdże zamiast instant? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *