Pieczone skrzydełka najlepsze

18 stycznia 2018, 19:39 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 2
Pieczone skrzydełka najlepsze

Soczyste, miękkie, w doskonałym sosie – takie są właśnie moje skrzydełka, które domownicy okrzyknęli najlepszymi skrzydełkami na świecie ;) Sprawa jest niezwykle prosta, a cała tajemnica tkwi w błyskawicznej do przygotowania marynacie. Skrzydełka piekę ok. 55 minut, z czego pierwsze 40 spędzają pod przykryciem, a finał przebiega już bez przykrywki. Takie skrzydełka nadają się na obiad, ale też świetnie się sprawdzają na wszelkich imprezach, także tych karnawałowych. Smacznego!

Pieczone skrzydełka najlepsze

600 g skrzydełek

łyżeczka soli

½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

2 łyżki musztardy miodowej

łyżka miodu płynnego

3 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku

  1. Skrzydełka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i wędzoną papryką.
  2. Wymieszać paprykę słodką z musztardą, miodem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Powstałą marynatą posmarować skrzydełka i odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.
  5. Po tym czasie skrzydełka odkryć i piec jeszcze 15 minut.
  6. Podawać na ciepło, ale świetnie smakują w wersji na zimno.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Pieczone skrzydełka najlepsze”

  1. Paula napisał(a):

    Czy zamiast skrzydelek udka tez sie sprawdza?

  2. Janina Zaręba napisał(a):

    Mniam! Wyglądają naprawdę apetycznie! :) Idealny pomysł na niedzielny obiad!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *