Piegusek z białek

7 stycznia 2014, 12:00 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał Wegetariańskie | 41
Piegusek z białek

Klasyk gatunku dla tych, co mają w lodówce za dużo bialek. W mojej zostalo ich sporo po smażeniu karnawałowych róż. Proste i pyszne ciasto, w sam raz do kawy. Pięknego dnia kochani!

piegusek_2

piegusek_4

Piegusek z białek

(przepis ze strony Majanowe pieczenie)

200 g białek (ok. 6 białek, w zależności od wielkości jajka)

szczypta soli

200 g cukru

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g maku

100 g rozpuszczonego masła

100 g posiekanej skórki pomarańczowej

masło i bułka tarta to formy

  1. Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
  2. Formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.
  3. Białka ze szczyptą soli ubić sztywno.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniąca i sztywna.
  5. Do miski z pianą przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, a następnie dodać mak, masło i skórkę pomarańczową.
  6. Połączyć składniki przy pomocy silikonowej szpatułki, a następnie przełożyć do formy i wstawić do piekarnika.
  7. Piec ok. 40 – 45 minut, w połowie pieczenia, gdy wierzch się mocno zrumieni, przykryć folią alumioniową.
  8. Moje ciasto upiekłam w okrągłej formie z kominíkem i średnicy 21 cm. Po wystygnięciu ozdobiłam migdalami i skórką pomarańczową w karmelu. Smacznego!

piegusek_3

piegusek_5

piegusek_7

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

41 odpowiedzi na “Piegusek z białek”

  1. Małgorzata Walo napisał(a):

    u mnie w domu rodzinnym podobne ciasto funkcjonuje jako „makowa panienka” :-) pieczone koniecznie w tortownicy z kominkiem (inaczej nie smakuje ;-) uwielbiam je, dawno nie piekłam, chyba dziś zrobię :-) pozdrawiam :-)

  2. Aga napisał(a):

    A u mnie w domu mówiło się na niego jeżowiec:)

  3. Majana napisał(a):

    On jest pyszny prawda? :)
    Cieszę się, że mój wpis Cię zainspirował. :) Czasem takie przepisy są potrzebne, by zagospodarować białka no i przy okazji powstają wspaniałe ciasta, które zjada się ze smakiem.
    Ja na razie nie mam zbędnych białek, ale gdy się pojawią to pewnie pieguska zrobię. :)
    Smakowicie wyglada u Ciebie. Pozdrowionka :)

  4. ola napisał(a):

    ok a gdzie mak???

  5. ola napisał(a):

    o znalazłam :) biorę się do roboty

  6. Deniq napisał(a):

    Mi wyszedł troszkę za suchy. Ale zrobiłam polewę czekoladową i to pomogło.
    Na drugi dzień konsystencja się troszkę zmieniła i już nie był tak bardzo suchy. Polewa dużo też dała. Szkoda, że nie zapisałaś jakiejś ciekawej polewy :)

  7. Anna Walicka napisał(a):

    niestety znów muszę odpowiedzieć twierdząco;)

  8. Magda Skrzypczak napisał(a):

    Czy masło można zastąpić olejem kokosowym?:)

  9. Kwiatów Obfitości napisał(a):

    super przepis chyba dzis upieke ale nei mam takie formy :( moze byc taka keksówka?

  10. Uwielbiam, to jedno z moich najlepszych ciast :)

  11. Sabina Bartosińska napisał(a):

    U mnie w rodzince nie lubią maku
    Ja białka wykorzystuję do keksu!

  12. Monika Hampel napisał(a):

    Witam w deszczowy wtorek, i to ma być zima ja się pytam ❓ miłego dnia

  13. Olala napisał(a):

    mak suchy, czy moczony/mielony?

  14. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    Mak zmielić trzeba?

  15. Marzena Domagalska napisał(a):

    Kurczę ale pyszności pani dodaje a ja niestety tylko warzywa i owoce narazie … Kusi Pani na całego ;) Pozdrawiam

  16. Biżuteria "Cała Ja" napisał(a):

    Co do makowca. Zrobiłam na święta „makowiec Twojej mamy”. Moi goście byli zachwyceni, i smakiem i wyglądem. Dziekuję za przepis. I oczywiście przepis poszedł w świat.

  17. Anna Sankowska napisał(a):

    U mnie zniknął w pół godziny p jest pyyyszny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *