Bezglutenowy piernik jaglany bez mąki

4 grudnia 2014, 08:12 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 13
Bezglutenowy piernik jaglany bez mąki

piernik jaglany_3Dzisiejsza propozycja to luźna wariacja na temat klasycznego piernika. W składnikach nie znajdziecie mąki, ucieszą się więc osoby na diecie bezglutenowej. Jest lekki, wilgotny, a dodatek korzennej przyprawy i bakalii sprawia, że sprawdzi się doskonale na świątecznym stole.

piernik jaglany_2

Bezglutenowy piernik jaglany

100 g kaszy jaglanej

szczypta soli

2 jajka

70 ml oleju

4 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu

1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne, np. sojowe, owsiane lub migdałowe)

1/2 szklanki gorzkiego kakao

3 łyżki przyprawy piernikowej (lubię dużo :))

1 łyżeczka sody

2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

100 g orzechów włoskich

100 g orzechów laskowych

  1. Kaszę uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie pachnieć.
  2. Przesypać do garnka, zalać 1 szklanką wody z solą, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i ugotować kaszę do miękkości.
  3. Przełożyć ją do blendera, dodać jajka, olej, cukier, mleko, kakao, przyprawę piernikową i sodę.
  4. Zmiksować na gładką masę.
  5. Dodać skórkę pomarańczową, i posiekane orzechy, wymieszać.
  6. Kwadratową foremkę do ciasta o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przełożyć masę, wyrównać wierzch.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 35 minut.
  9. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty.

piernik jaglany

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Bezglutenowy piernik jaglany bez mąki”

  1. Marzena Kot napisał(a):

    Też lubię duuuużo przyprawy piernikowej :) Ja dziś skonstruowałam miodownik bez miodu, jajek, pszenicy i mleka krowiego ;) taki cud. Za 3 dni zobaczę czy smaczne to coś i może powtórzę w święta. Używałam własnoręcznie robionego napoju (mleka) jaglanego. Polecam.I jeszcze polecam prażoną kaszę jaglaną zmielić na mąkę i używać bez wcześniejszego gotowania. Daje orzechowy posmak co jest super jak nie można prawdziwych. Pozdrawiam, Marzena.

  2. […] osób na diecie bezglutenowej polecam także pierniczki, piernik jaglany i piernik marchewkowy z marcepanem. Smacznego […]

  3. Katarzyna Wandzich napisał(a):

    Mam wszystko w domu ale jak usmazyc skórkę pomaranczowa?

  4. Małgorzata Zawadzka napisał(a):

    Mam zamiar spróbować…:)

  5. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Też zrobię,bardzo fajny przepis:)

  6. Natalia Doroszkiewicz napisał(a):

    Jaki fajny przepis ;)

  7. Karolina napisał(a):

    A czy zamiast tego można dać utratą skórkę pomarańczy?

  8. Anna Radziejewska napisał(a):

    Beatko zrobiłam- jest pyszny, dodałam figi, daktyle i morele a olej- kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *