Pierniki gryczane (bez glutenu i jajek)

16 grudnia 2014, 09:49 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 21
Pierniki gryczane (bez glutenu i jajek)

Pierniki gryczane upiekłam wczoraj i od razu przeszły próbę smaku u moich córek. Dziewczyny pochłonęły stertę korzennych gryczanych ludzików mrucząc z zadowolenia. Teraz słowo o mące gryczanej. Mieszkam w dużym mieście i zazwyczaj nie miałam problemów ze znalezieniem mąki gryczanej w sklepie. Ale ostatnio kilka razy w moich stałych zakupowych miejscach mąki nie było. Zdaję sobie sprawę, że w mniejszych miejscowościach też możecie mieć z tym problem, a mąka gryczana w tym wypadku jest niezbędna. Dlatego w składnikach pojawia się kasza gryczana, którą należy zmielić na mąkę partiami w młynku do kawy. Oczywiście w sytuacji, gdy mąki w zasięgu ręki brak :)

pierniki-bezglutenowe-gryczane_6

Pierniki gryczane

1 szklanka miodu (200 ml)

1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego Sante

120 g masła

500 g kaszy gryczanej Sante lub mąki gryczanej

łyżka gorzkiego kakao

łyżeczka sody

szczypta soli

opakowanie przyprawy do piernika (To indywidualny wybór, ile przyprawy użyjecie. Ja lubię mocno pachnące pierniki, szczególnie te na choince.)

  1. Miód podgrzewać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem.
  2. Co jakiś czas zamieszać i pilnować, żeby masa się nie zagotowała.
  3. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia. To ważne, by masa miodowo-maślana była całkowicie zimna, ciasto osiągnie wtedy pożądaną konsystencję. Ja wystawiam ją za okno :)
  4. Mąkę przesiać z kakao, sodą oraz solą.
  5. Dodać masę miodową, wyrobić gładkie ciasto.
  6. Po wyrobieniu ciasto może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. Należy je wstawić do lodówki na noc.
  7. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
  8. Foremką wyciąć ludziki, lub inne kształty, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 14-15 minut.
  10. Po wyjęciu odłożyć do ostygnięcia.
  11. Przygotowanym wcześniej lukrem (o lukrze i lukrowaniu przeczytacie tu) pomalować pierniki.  Smacznego :)

pierniki-bezglutenowe-gryczane_3

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

21 odpowiedzi na “Pierniki gryczane (bez glutenu i jajek)”

  1. aga napisał(a):

    Pani Beato
    Kasza gryczana ma być niepalona czyli jasna mam rozumieć :-)
    Przepis wypróbuję jeszcze dziś:-):-):-)
    Pozdrawiam serdecznie i przesyłam moc uśmiechów na Święta
    Aga

  2. Ecila napisał(a):

    cudowne..
    testowałam w tym roku przepis na bezglutenowe pierniczki.. z mieszanki mąk (kukurydziana, gryczana, ryżowa) bez jajek.. ale z siemieniem otaz z olejem kokosowym.. wyszły bajeczne..

  3. Kati Orlowicz napisał(a):

    koniecznie muszę wypróbować ten przepis wygląda bardzo smacznie i zdrowo a w okresie Świąt liczy się kalorie:D

  4. Ludmiła Nowak napisał(a):

    Haha juz wyprobowane! Wyszly przepyszne:-) nie tak ladne jak u Pani ale sa na prawde smaczne; z calej porcji zostalo az 5 sztuk wiec na sobote robota sie szykuje :-) porcje razy 2:-) pozdrawiam ludka

  5. […] osób na diecie bezglutenowej polecam także pierniczki, piernik jaglany i piernik marchewkowy z marcepanem. Smacznego […]

  6. Monika napisał(a):

    jesli chcialabym uzyc cukru brazowego zamiast miodu to ile powinnam go uzyc?

  7. Agata napisał(a):

    Witam,

    Chciałabym jutro zrobic pierniczki ale nie wiem za bardzo jak z ta kaszą zroi. Czy trzeba ja ugotować? To ma być 500g tak?

    Pozdrawiam

  8. lawendowy_dom napisał(a):

    Agato, czy przeczytałaś wstęp, w którym opisuję dokładnie pozyskiwanie mąki gryczanej z kaszy? Kaszy nie gotujesz, lecz mielisz surową w młynku na mąkę. Możesz pominąć ten etap, jeśli masz do gotowej mąki gryczanej, W tej chwili można ją kuoić w większości dużych sklepów spożywczych. Tak ma być 500 g czyli pół kg. Powodzenia!

  9. Anna Przebinda napisał(a):

    Czy na choince uda się je powiesić?

  10. Kasia J. napisał(a):

    Mam pytanie..przygotowałam już przyprawe własnej roboty, ile mam użyć jej na podana przez panią proporcje ? Nie lubię zbyt ” pikantnych ” pierniczkow.

  11. Olga napisał(a):

    Dzień dobry. Pytanie techniczne. Czy sa od razu miękkie? Tradycyjne pierniki piekłam kilka tygodni przed świętami, by do świat zmiękły :) czy te z przepisu również potrzebują tego czasu? Ta informacja ułatwi mi organizację zadań :) ukłony

  12. Agatka napisał(a):

    Hej, co można dodać zamiast masła, żeby wyszła wersja wegańska?

  13. […] recipe, I did not want to use it because of the language issues you guys would be facing, but this is where you can find it. You will notice that the main sugary glue in it is honey – as it would be in a traditional […]

  14. aaiwka napisał(a):

    Dzień dobry, interesują mnie odpowiedzi na pytania, które zostawiła Pani bez odpowiedzi, a szkoda… Piekłam pierniczki w ubiegłym roku. Obdarowana, na diecie bez glutenu, mleka i jaj była zachwycona. Niestety dla mnie były ciut twarde, nie zmiękły do końca swojego żywota. Może dodatek mąki z ciecierzycy, jaglanej, owsianej czy ryżowej poprawi strukturę? Faktycznie są bardzo proste w wykonaniu. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *