Pierogi z bobem

11 lipca 2013, 08:17 | Dania główne Kuchnia | 7
Pierogi z bobem

pierogi z bobem

Jest z nimi nieco pracy, nie będę ukrywać. Ale warto moi mili, warto. Nie będę się rozpisywać, niebo w gębie i tyle.

pierogi z bobem_2

Pierogi z bobem

Ciasto:

3 szklanki mąki

łyżka oleju słonecznikowego

szczypta soli

Nadzienie:

200 g bobu

10 g boczku

1 niewielka cebula

½ pęczka koperku

Do polania:

½ szklanki oliwy

1 ząbek czosnku

kolendra

Przygotować farsz. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić na sitku, a następnie obrać z łupinek i zmiksować na puree. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni. Jeśli boczek jest tłusty, nie dodawać oleju, jeśli dość suchy, dodać łyżkę oleju na początku smażenia. Koperek drobno posiekać. Wymieszać bób z cebulą, boczkiem i koperkiem. Kolej na ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, wymieszać. Zalać jedną szklanką gorącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Oliwę podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zestawić z ognia i polać pierogi. Przed podaniem posypać listkami kolendry. Smacznego!

pierogi z bobem_3

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Pierogi z bobem”

  1. Asa_6niebo napisał(a):

    tato ma trochę bobu w swoim ogródku, może zrobimy pierogi? wyglądają bardzo apetycznie:)

  2. Avrea napisał(a):

    a czy mozna zastapić oliwą bądź olejem rzepakowym ?

  3. ula napisał(a):

    Przepiękne! Musze zrobić :)

  4. Anna Wieliczko napisał(a):

    Ja robię bez boczku , po prostu gotuję bób,mielę przez maszynkę razem z łupinkami, solę, pieprzę i dodaję podduszoną cebulkę pokrojoną w kostkę. Wszystko razem wyrabiam na masę i lepie pierożki. Farsz o niebo lepszy niż z boczkiem i koperkiem bo czuć prawdziwy smak bobu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *