Pierogi z ciasta parzonego z pokrzywą i miętą

27 kwietnia 2016, 06:32 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 56
Pierogi z ciasta parzonego z pokrzywą i miętą

Pierogi z ciasta parzonego z wyjątkowym farszem z pokrzywy, z dodatkiem fety i odrobiny mięty, mają intrygujący i delikatny smak. Ciasto parzone mlekiem, wielokrotnie już tu polecane, jest genialnie proste w przygotowaniu, bardzo elastyczne i doskonale się z nim pracuje. A pokrzywowy farsz zasmakuje wszystkim wielbicielom zieleniny w oryginalnej, wiosennej wersji.

Najlepsze-parzone-pierogi-z-mieta-i-pokrzywa-przepis03

Najlepsze-parzone-pierogi-z-mieta-i-pokrzywa-przepis01

Najlepsze-parzone-pierogi-z-mieta-i-pokrzywa-przepis02

Pierogi z ciasta parzonego z pokrzywą i miętą

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

szczypta soli

Nadzienie:

250 g pokrzywy (młode listki)

180 g fety

czerwona cebula

olej do smażenia

kilka listków mięty

pieprz

do polania:

czerwona cebula

olej

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
  2. Pokrzywę umyć, włożyć do miski, zalać wrzątkiem, odsączyć dokładnie na sitku i drobno posiekać.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrzywę, smażyć często mieszając ok. 5 minut.
  4. Zestawić z ognia, dodać pokruszoną fetę, posiekaną drobno miętę, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek.
  6. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  7. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  8. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody, polane podsmażoną na złoto cebulką.

Najlepsze-parzone-pierogi-z-mieta-i-pokrzywa-przepis04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

56 odpowiedzi na “Pierogi z ciasta parzonego z pokrzywą i miętą”

  1. Ale pysznie .a u mnie pustka w pudełeczku bo wczorajszy budyń na jaglance pożarł domowy żarłoczek-koneser ;) miłego dnia

  2. Sandra Pluta-Trzeciak napisał(a):

    Ewa kiedy idziemy po pokrzywe?

  3. Anita Kosmalska napisał(a):

    oooo fajny pomysl, sporbuje :)

  4. Anna Maciuszek napisał(a):

    ale fajny pomysł <3 moja Mama robi pyszne pierogi ruskie z dodatkiem męty, ale pokrzywa to nowość :)

  5. Jej mniam ….a ile ma gramów szklanka? Pierogi robiłam wieki temu a ciasto wyszło mi twarde jak podeszwa może proporcje były do bani….stad pytanie

  6. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Namówiłaś mnie, jestem bardzo ciekawa przepisu, lecę na bloga <3

  7. Polska Zupa napisał(a):

    Takiego ciasta na pierogi nie robi lam, więc chętnie zrobię, a jeśli dopadnę pokrzywę, to i całości chętnie spróbuję :)

  8. Monika Laudańska napisał(a):

    A czy do obróbki pokrzywy miałaś azbestowe rękawice kuchenne :-) ?

  9. Swietlana Maszka napisał(a):

    Halina na po-diecie?

  10. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Ohh pysznie wygląda

  11. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Wyobrażam sobie ten smak…super pomysł Beatko.Pozdrowionka.

  12. Aleksandra Brozyna napisał(a):

    takie ciasto,to dla mnie nowosc-musze wyprobowac !

  13. Elżbieta Łowisz napisał(a):

    Koniecznie muszę spróbować.

  14. Agnieszka Fiszer napisał(a):

    Jeżeli nie używam mleka i nie lubię parzonego ciasta to …? Nadzienie kuszące :-)

  15. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Napewno,duzo czerpie z ksiazki:)

  16. Anna Fojtik Bałaga napisał(a):

    Wglądają smakowicie

  17. rabarbarowo napisał(a):

    Są śliczne! A nie dość, że pięknie się prezentują to połączenie smaków jest wręcz magiczne :)

  18. Liliana Żejmo napisał(a):

    No i wiem już co dzisiaj zrobię na obiad tylko u mnie ze szpinakiem, botwinka i feta :)

  19. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    Jadłam bigos z pokrzyw – bardzo dobry

  20. Katarzyna Chrzanowska napisał(a):

    Beti skąd pokrzywa?

  21. Renata Zapała napisał(a):

    Beatka – mega pierożki ☺dziękuję za natchnienie . Wiosennie sielsko , pysznie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *