Pierogi z kurkami z ciasta zaparzanego mlekiem

16 lipca 2013, 07:24 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 35
Pierogi z kurkami z ciasta zaparzanego mlekiem

Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ostatnio dyskutowaliśmy o tym na Facebooku i pojawiło się wiele ciekawych pomysłów. Kto jeszcze tam nie zaglądał, zapraszam serdecznie tu. Dziś testujemy jeden z nich, czyli ciasto zaparzane mlekiem. Proste, plastyczne i łatwe w klejeniu, polecam.

pierogi z kurkami_5

Pierogi zaparzane mlekiem z kurkami

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

szczypta soli

Nadzienie:

300 g kurek

1 cebula

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

pierogi z kurkami_2

pierogi z kurkami_4

  1. Przygotować farsz. Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodać kurki, smażyć jeszcze 7 minut na dość silnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje.
  3. Doprawić posiekaną drobno natką,  solą i pieprzem. Farsz można zmielić w maszynce, wtedy będzie gęsty, ja jednak wolę czuć na języku pojedyncze kawałeczki grzybów.
  4. Kolej na ciasto. Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek.
  6. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  7. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.

pierogi z kurkami

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Pierogi z kurkami z ciasta zaparzanego mlekiem”

  1. Grażyna Szłapka napisał(a):

    Cieszę się ,że zrobiłaś właśnie to ciasto,jest w/m mnie najlepsze i niezawodne,można je cieniutko rozwałkować.

  2. Karolina napisał(a):

    Zachwycające :)

  3. Karla napisał(a):

    Ja zamiast mleka dodaję wrzątek wody :) i też jest elastyczne i po ugotowaniu bardzo miękkie :)

  4. Katarzyna Górska napisał(a):

    Zamiana mleka to bardzo dobry pomysł ale dodanie jeszcze masła do ciasta to już jest po prostu bajkowe ciasto. Proponuję wypróbować.

    A tu są proporcje:
    •500 g mąki
    •100 g masła
    •100 – 150 ml mleka
    •szczypta soli

    •Do garnka wlać mleko i dodać masło, następnie zagotować. Do miski miksera wsypać
    mąkę, dodać gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrobić ciasto. Następnie
    wyciągnąć je na blat i ponownie wyrobić, ale tym razem ręcznie. Włożyć do
    lodówki na około 10 minut.
    •Ciasto które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję bardzo cienko rozwałkować na
    grubość ok 2 mm.

  5. Majana napisał(a):

    Jakie pyszne te pierogi! Jejku, nie mogę się napatrzeć na te cudowne ujęcia, smakowite, genialne, zielone, piękne!
    Uwielbiam Was odwiedzać :)

  6. milenasy napisał(a):

    muszę koniecznie wypróbować to ciasto z mlekiem

  7. milenasy napisał(a):

    Witam! To znowu ja!Zrobiłam to ciasto na mleku i niestety mnie akurat nie wyszło i wylądowało w koszu!Było twarde jak kamień, nie dało sie w ogóle wałkować !Jednak zostanę przy moim cieście czyli mąka i wrzątek!

    • Marta napisał(a):

      Proponuję ciasto mojej mamy, które zawsze wychodzi. Na pół kg mąki 4 jajka ( 1 całe i 3 żółtka), do tego gorąca woda, szczypta soli. Zawsze wychodzi i ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Świetnie się wałkuje, wychodzi naprawdę cieniutki płat.

  8. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    Tylko skąd kurki? Susza w lesie grzybów brak…

  9. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Jakie apetyczne …a z kurkami jeszcze nie jadłam:)aż pachną mi z monitora he he:)

  10. Gabriela Rychter napisał(a):

    Czy one wyjda jak zrobie z innej maki? Mam cukrzyce typ.2 i nie moge bialej maki..

  11. Ale pysznie nigdy nie próbowałam z takim farszem :( pomyślę po powrocie z nad morza bo narazie kończę pakowanie i w drogę :) pozdrawiam

  12. Katarzyna Tomaszewska napisał(a):

    Czy to ciasto będzie odpowiednie do pierogów z owocami ?

  13. A ja właśnie dostałam miseczkę świeżo uzbieranych kurek :) Bardzo dziękuję za przepis :)

  14. Katrin Polinska napisał(a):

    pychotka….wieki cale nie jadlam kurek :-( tutaj niema (UK),a teraz jestem na diecie-i w ogole grzybow nie moge jesc :-(

  15. Agnieszka Salczyńska napisał(a):

    Uwielbiam pierogi z kurkami nigdy niejadłam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *