Pierogi z truskawkami – najsmaczniejsze!

11 czerwca 2015, 13:30 | Dania główne Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 32
Pierogi z truskawkami – najsmaczniejsze!

pierogi-z-truskawkami-przepisJak nie teraz, to kiedy? Teraz truskawki są tak słodkie, pachnące i cudownie czerwone, że pierogi z nimi trzeba choć raz w tym sezonie zrobić. Jeśli macie tremę przed samodzielnym przygotowaniem pierogów, jeśli jesteście w tym temacie debiutantami, to dobrze trafiliście. Przygotowałam dla Was filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować ciasto na pierogi. Całość znajdziecie tu.

pierogi-z-truskawkami

pierogi-z-truskawkami-przepis_2

Pierogi z truskawkami

3 szklanki mąki

szklanka mleka

1/2 łyżeczki soli

ok. pół kg truskawek

dodatkowo sól i olej do wody

  1. Do miski wsypać mąkę i sól.
  2. Mleko zagotować i wlać do suchych składników.
  3. Wymieszać mleko z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
  4. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  5. W tym czasie przygotować truskawki. Umyć je, dokładnie odsączyć na sitku, obrać i pokroić w ćwiartki.
  6. Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
  7. Wycinać z niego kółka, nakładać truskawki i sklejać brzegi pierogów.
  8. Gotowe układać na stolnicy.
  9. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
  10. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać polane masłem lub śmietaną z cukrem. Pyyyyyyycha!!!!!

pierogi-z-truskawkami_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

32 odpowiedzi na “Pierogi z truskawkami – najsmaczniejsze!”

  1. jadłam rzecz jasna :-)

  2. Agnieszka Sasin napisał(a):

    A ile pierogów wychodzi z takiej ilości składników?
    Oj cieknie ślinka,cieknie…:)

  3. Marta Roguska-Bartnik napisał(a):

    A ja wypróbuję przepis na dniach :)

  4. Marzenna Potera napisał(a):

    Czy mleko moze byc sojowe, migdalowe, ryzowe?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Zamiast mleka wlej wrzącą wodę. W mlekiem roślinnym nie próbowałam.

    • Marzenna Potera napisał(a):

      Dziekuje.
      Bardzo nie lubie konsystencji ciasta zaparzanego woda. Sprobowalam raz i… wystarczy ;-)
      Owszem, latwe w obrobce, ale gotuje przede wszystkim dla efektu koncowego: przyjemnosci jedzenia, a nie dlatego, ze latwo. Mialam nadzieje, ze z mlekiem bedzie dobre, tylko z krowa jestesmy na bakier.

  5. Marta Z-ska napisał(a):

    Ojej jakie apetyczne!!! Dzieki za przepis jutro tez robie:-)

  6. Kasia Rygalik napisał(a):

    Boskie! Naleśniki z serkiem i truskawkami też pycha.

  7. DziecioCiuszek napisał(a):

    naucz mnie plis robić i sklejać to ciasto, bo ono nie słucha się mnie :OOOOOO

  8. :) truskawkowe szaleństwo trwa :) oj wprosiłabym się na pierożki :)ciasto na pierogi z przepisu polecam

  9. Ania Chabowska napisał(a):

    A ja Beatko akurat zrobiłam mleko owsiane wg Twojego przepisu Jaka to fajna alternatywa, gdy trzeba odstawić nabiał na jakiś czas
    Dziękuję!

  10. smakowite.com napisał(a):

    Mmmm, zjadłabym! Szkoda, że u mnie w Hiszpanii truskawki nie są tak dobre jak te polskie…

  11. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Już się wystraszył że ja to jakaś zacofana jestem w pierogach ;) a robię z takiego samego przepisu tylko zamiast mleka daję gorącą wodę :) Moja mama tak zawsze robiła i nigdy nie nazywała tego ciastem parzonym ale dobrze wiedzieć :)

  12. Domek z Lnu napisał(a):

    Moje ulubione :-) :-)

  13. Codojedzenia.pl/ napisał(a):

    no tak już truskawkowo!

  14. Pau - 5razones napisał(a):

    muszę wypróbować Twój przepis; a ile pierogów wychodzi z tej ilości mąki?

  15. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Wspaniale TRUSKAWKOWO <3

  16. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Też tak robię ,tylko zawsze zaparzam gorącą wodą….mlekiem nie próbowałam…ale jak widzę wyszły Ci super:)

  17. Marzena napisał(a):

    zakupiłam książkę a teraz buszuje po stronie internetowej :) REWELACJA !!! dzisiaj zmagam się z ciastem na pierogi. niestety, nawet ‚prosty’ przepis jestem w stanie zepsuć :( czy rodzaj mąki ma znaczenie? moje ciasto nie jest takie gładkie jak na filmiku. coś robię nie tak, tylko jeszcze nie wiem co :) mleko gorące wlewam do mąki? Pozdrawiam gorąco i jak mówią: praktyka czyni mistrza :) / Marzena

  18. Aneta K. napisał(a):

    Mniam, mniam! Dziękuję za fajny przepis na ciasto. :) Jeśli wycinamy kółeczka wielkości szklanki, to wychodzi około 40 pierogów.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *