Polenta z ziołami i czosnkiem

11 kwietnia 2013, 07:58 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 11
Polenta z ziołami i czosnkiem

polenta_4

Jak zrobić polentę? Sprawa jest niebywale prosta, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Polenta lubi dłuższe gotowanie na niewielkim ogniu. Nie spuszczajcie jej jednak z oka, trzeba ją mieszać, aż się rozgotuje i zamieni w złotą, cudownie apetyczną masę.

Polenta – przepis podstawowy

1 szklanka kaszy kukurydzianej

3 szklanki wody

sól

dodatkowo:

2 cebulki dymki

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie bazylia i oregano)

2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki (najlepiej grubo mielonej)

olej do smażenia

Najpierw dodatki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną dymkę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż staną się szkliste. Zestawić z ognia, dodać paprykę i posiekane zioła. Wymieszać.

130326_0211_1Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę. Trzeba przy tym cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę jeszcze ok. 8-10 minut (nie zapominajcie o mieszaniu), aż masa będzie kleista i zacznie odstawać od garnka. To moment na dodatki z patelni. Wymieszać je z kaszą, wylać masę na talerz i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa kukurydziana wystygnie, pokroić ją w trójkąty, obsmażyć na złoto na patelni i podawać. Smacznego!

polenta_5

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Polenta z ziołami i czosnkiem”

  1. Robert Gutowski napisał(a):

    Proste i obłędnie pyszne, prawda? ;)

  2. magda napisał(a):

    Jaki ma genialny kolor! A jak musi smakować :) …

  3. facetnatalerzu.pl napisał(a):

    Dawno nie robiłem polenty, strasznie nabrałem na nią ochoty widząc tak rewelacyjne zdjęcia :-)

  4. Mienta napisał(a):

    Ale pięknie i smacznie wygląda. Dopiero co skompletowałam składniki na naleśniki ryżowe a tu kolejny przepis do wypróbowania :)

  5. Marta Bruska napisał(a):

    zrobiłam i było pyszne :) dodałam trochę suszonych pomidorów i kawałek czerwonej papryki, który leżał w lodówce. coś wspaniałego :) zawsze lubiłam tradycyjną polentę, dzięki za fajny pomysł :)

  6. Agnieszka J napisał(a):

    Po raz pierwszy spotkałam się z tą potrawą. Dziś zagościła na moim stole, dodałam do niej kawałki białej i czerwonej papryki. Wyszło zaskakująco smacznie. Pozdrawiam

  7. Paweł napisał(a):

    Dodałem parmezan, rozmaryn i oliwę. MAX!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *