Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

1 września 2017, 20:42 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Slider Wegetariańskie | 3
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Doskonały placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to deser, który osłodzi pierwsze dni rozpoczynającego się właśnie szkolnego szaleństwa. W każdym razie mam taką nadzieję, choć właściwie wydaje mi się, że nic nie jest w stanie osłodzić nieuchronnie nadchodzącego końca wakacji ;) Żarty na bok, czas zagnieść ciasto. Pyszne, puszyste, napakowane śliwkami i szczodrze posypane kruszonką. Do tego typu wypieków wybieram śliwki lekko kwaskowe, które nie są jeszcze do końca dojrzałe. Doskonale pasują do słodkiego drożdżowego ciasta.

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

[przepis

Na formę o wymiarach 30×24 cm

na ciasto:

400 g mąki

opakowanie drożdży instant

3 żółtka

80 g brązowego cukru

szklanka mleka

100 g masła

400 g śliwek węgierek

białko do posmarowania

olej do wysmarowania formy

na kruszonkę:

50 g mąki

30 g cukru

30 g masła

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, jasną masę.
  3. Mleko podgrzać, masło roztopić.
  4. Do suchych składników wlać stopniowo masę żółtkową, cały czas wyrabiając ciasto.
  5. Następnie wlać mleko i roztopione masło.
  6. Ciasto wyrabiać aż do momentu, aż osiągnie gładką, elastyczną konsystencję.
  7. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
  8. Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  9. Śliwki pozbawić pestek i przekroić na pół.
  10. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Wierzch posmarować białkiem, ułożyć śliwki i posypać kruszonką.
  12. Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
  13. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 35 minut z włączoną funkcją góra/dół.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką”

  1. Hanna B. napisał(a):

    Ok! już wiem co będzie w moim weekendowym menu :) owoce sezonowe w cieście = moje ulubione połączenie

  2. Ania napisał(a):

    Muszę spróbować póki jest sezon na śliwki :-)

  3. Paula napisał(a):

    Zrobione! Wyszło super :-) Fajny pomysł z drożdżami instant, w końcu nie musiałam wyrzucać reszty, która zostaje zawsze po pieczeniu ciasta! Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *