Placek owocowy z cynamonową posypką.

3 września 2010, 08:13 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 20
Placek owocowy z cynamonową posypką.

Macie ochotę na placek z owocami? Cienki, kruchy spód, którego nie trzeba wałkować. Wystarczy wysypać na blachę okruchy i lekko docisnąć. Na to kilka garści pokrojonych owoców. Tradycyjnie używa się śliwek, ja dodałam brzoskwinie i moje ulubione porzeczki. No i cynamonowa kruszonka. To co, macie ochotę?

Bawarski placek owocowy z cynamonową posypką

100 g masła startego na tarce o dużych oczkach
75 g cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g owoców (tutaj śliwki, brzoskwinie i porzeczki)
Na kruszonkę:
2 łyżki masła
75 g mąki
75 g cukru pudru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Masło połączyć z cukrem i przyprawą piernikową tak, by przypominało kruszonkę. Dodać jajko, sól, jogurt i wymieszać widelcem – powinny powstać spore grudki. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Składniki powinny się połączyć, ale ciasto może się kruszyć. Nie trzeba go zagniatać i formować w kulę, jak w przypadku innych ciast kruchych. Przekładamy ciasto równomiernie na wysmarowaną masłem formę (w moim przypadku 24×38 cm) i lekko dociskami. Tutaj niezwykle pomocne są dziecięce rączki, które uwielbiają kruszyć i gnieść.
Owoce pokroić w cząstki i rozłożyć na cieście. Zrobiłam to dość nonszalancko, bo podobał mi się owocowy bałagan ma moim cieście. Teraz czas na kruszonkę. Składniki wymieszać widelcem i powstałą kruszonką posypać owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 40 minut. Proste, prawda?

Przepis pochodzi z książki: „Gotuj z Kitchenaid” Kay Halsey. U mnie z niewielkimi zmianami.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

20 odpowiedzi na “Placek owocowy z cynamonową posypką.”

  1. Justin&Dorothy napisał(a):

    Super ciasto takie kolorowe….:D

  2. Justin&Dorothy napisał(a):

    Super ciasto takie kolorowe….:D

  3. Justin&Dorothy napisał(a):

    Super ciasto takie kolorowe….:D

  4. Tilianara napisał(a):

    O tak, mam ochotę na taki placek :) Poczęstuję się wirtualnym kawałeczkiem, bo zdjęcia tak piękne, że chciałoby się je zjeść :)

  5. Beata Lipov napisał(a):

    Częstujcie się. Kawka, czy herbata?

  6. Lavande napisał(a):

    Pychotka! ja mam wielką ochotę na to ciasto, po pierwsze, wygląda smacznie, a po drugie i chyba najważniejsze, przepis jest prosty więc taki anty-talent jak ja, ma szanse, że wyjdzie coś dobrego:)

  7. Kla♥Modeliniaki napisał(a):

    owocowy placek wygląda smakowicie. no i jest z dodatkiem cynamonu – pycha! (:

  8. anita22 napisał(a):

    mniamm,ja kończę podobny- ze śliwkami.Kończę jeść :]
    to sitko do cukru pudru urocze!jak takiego poszukiwać?

  9. Zaytoon napisał(a):

    Och, oczywiście, że mamy! Szczególnie, że kruchego ciasta nie lubię za to, że trzeba go wałkować – a to nigdy mi dobrze nie wychodzi. A tutaj nie trzeba. Świetne! ;)

    Pozdrawiam!

  10. BB- Italia napisał(a):

    Właśnie skończyłam pracę nad przygorowaniem ciasta z posypką i owocami. Ograniczyłam się do śliwek i zamiast przyprawy piernikowej dodałam cynamonu.Zobaczymy co wyjdzie mi z tego eksperymentowania? Placek siedzi w piecu.Podziele się uwagami po skonsumowaniu, a jak będzie udany, to pochwalę się na swoim blogu.Pozdrawiam serdecznie z Italii. Bożena

  11. myniolinka napisał(a):

    ja mam i to ogromną!!! z kawką poproszę :)

  12. majana napisał(a):

    Na taki placek i to jeszcze z cynamonową posypką to ja zawsze mam chęć.
    Wspaniały Beatko!:)

  13. Theresa napisał(a):

    Ale słodko dzisiaj u Ciebie, wracam wspomnieniami do babcinej kuchni, już czuję zapach cynamonu…
    Pozdrawiam!
    Teresa

  14. ewelajna napisał(a):

    Rewelacyjny:)Aż chce się piec – kupiłam brzoskwinie:) To ja… herbatka…:):):)

  15. Gosia napisał(a):

    pyszny musi byc….
    Pozdrawiam :)

  16. Flora napisał(a):

    mniam… skąd wiedziałaś na co mam ochotę?? Zaraz pójdę nazbierć malin.
    Uwielbiam połączenie owoców z cynamonem. Ostatnio sie zajadaliśmy ślimaczkami drożdżowymi własnie z cynamonem.

  17. młynki w kuchni napisał(a):

    Jakie wilgotne ciasto! I jaka piękna.. łyzka do pudru

  18. majana napisał(a):

    Beatko, wszystkiego najlepszego z okazji imienin! :)))
    Pozdrowienia:)

  19. Anonymous napisał(a):

    Ostatnio stałam się posiadaczka książki Dzieciaki do kuchni i wprost nie mogę odciągnąć wzroku od tych wszystkich pięknych zdjęć. Jestem nimi zachwycona. Mam dwóch synków i oczekujemy na własną kuchnię by móc częściej wspólnie rodzinnie piec i gotować co bardzo lubimy. Zwłaszcza mój 4 letni synek. Już myślę o Świętach i zacieram ręce na książkę Dzieciakimi szykują Święta.
    Jestem zauroczona tymi cudowny akcesoriami. Chciałam zapytać gdzie można kupić takie cudne miseczki w groszki jak widziałam na kilku zdjęciach. Różowa w białe i niebieska w białe. Mieszkam w maleńkiej wiejskiej miejscowości i za wielkiego wyboru tu nie ma a chciałabym zaopatrzyć się w jakieś cudowne akcesoria.
    Ciasto wygląda wspaniale. A zdjęcia przecudne.
    Pozdrawiam Iza mama Dominika i Nikodema- Mammamisia.

  20. dagmara napisał(a):

    bardzo smaczne, dzięki za przepis :) zrobiłam z samymi śliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *