Placki gryczane z sosem kurkowym

20 lipca 2014, 13:17 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 8
Placki gryczane z sosem kurkowym

placki z kurkami_4Sezon na kurki trwa. Kto już zbierał, to ma swoje, kto nie był jeszcze w lesie (np. ja) kupuje kurki na najbliższym bazarku i zajada się nimi, póki czas :) Niewielkie placki gryczane doskonale smakują z prostym sosem kurkowym. Dodatek świeżego koperku czyni z tego danka letnią poezję :)

placki z kurkami_2

Placki gryczane z kurkami

na placki:

250 g mąki gryczanej

woda

szczypta soli

olej

na sos kurkowy

300 g kurek

1 cebula

2 łyżki oleju lub masła

1/2 pęczka koperku

sól

świeżo mielony pieprz

Mąkę zmiksować z wodą w takich proporcjach, by powstało ciasto gęstości śmietany. Doprawić solą, dodać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, natłuszczać ją cienką warstwą oleju i usmażyć niewielkie placki. Kurki oczyścić, dokładnie umyć, odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są duże, drobne zostawić w całości. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać kurki, dusić ok. 15 minut, następnie dodać koperek, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu. Do sosu doskonale pasuje kilka wiórków świeżo startego parmezanu. Smacznego :)

placki z kurkami_3

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Placki gryczane z sosem kurkowym”

  1. Lenka napisał(a):

    Ile mniej więcej tej wody?!

  2. Beata napisał(a):

    ostatnio robiłam naleśnika/placka z mąki gryczanej ale wyszedł ciemny, te placuszki są jasne. W czym tkwi sekret? :)

  3. Inka napisał(a):

    nie wyszlo mi zupelnie,masa bulgotala poprostu gotowala sie na patelni

  4. Karo napisał(a):

    jeszcze nigdy w zyciu nie wyszly mi placki ani nalesniki tylko z maki gryczanej. ciekawa jestem Twojego sekretu :)

  5. ola napisał(a):

    Ściema. Masa jest ciemna (mąka Melivit) łatwo się rozpadają. Nie mają nic wspólnego ze zdjęciami powyżej. Czuję się oszukana.

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Droga Olu, nie ma w zwyczaju „ściemniać”. Mąka gryczana nie zawiera glutenu, więca naturalne jest, że zachowuje się inaczej, niż tradycyjna mąka pszenna. Placki na zdjęciu i wiele innych, które usmażyłam w mojej kuchni robię tak jak napisałam z mąki gryczanej Melvit. Pozdrawiam i życzę sukcesów w kuchni i poza nią :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *