Placki z cukinii z fetą

22 lipca 2016, 09:45 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 49
Placki z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą to absolutny klasyk letniego menu. Są zniewalajaco pyszne. Najlepiej smakują prosto z patelni, jeszcze gorące. Podczas przygotowywania ciasta trzeba nieco wyczucia przy dodawaniu mąki. Jej ilość zależy od cukinii. Jeśli jest wodnista, dobrze by było odcisnąć ją wcześniej z nadmiaru soku. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki. Te placki nie lubią ostrego smażenia. Zmniejsz moc kuchenki i cierpliwie pozwól, by dobrze się wysmażyły z obu stron na piękny złoty kolor. Można je jeść solo, można podać z jogurtem greckim, można też do jogurtu dodać startego na tarce ogórka i trochę czosnku. Świetnie będą też smakowały z sosem ze świeżych pomidorów.

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_01

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_03

 

Placki z cukinii z fetą

500g cukinii

duża cebula

2 ząbki czosnku
4 jajka
ok. 100 g mąki

200 g fety

sól
olej do smażenia

  1. Cukinię umyć, pozostawić nieobraną.
  2. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę i czosnek również zetrzeć, dodać do cukinii.
  4. Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól.
  5. Fetę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  6. Patelnię dobrze rozgrzać.
  7. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Smacznego :)

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_04

 

placki-z-cukinii-i-feta-przepis_02

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

49 odpowiedzi na “Placki z cukinii z fetą”

  1. Karolina Wichrowska napisał(a):

    Mhmmm ja! :-) porcja jest na 2 osoby czy wiecej ?

  2. Beata Szukiełowicz napisał(a):

    Właśnie wczoraj dostałam cukinię od sąsiadki i zastanawiałam się co z nią zrobić :-)

  3. Izabela Drygiel napisał(a):

    Jakie piękne zdjęcia!

  4. Emilia Małysiak napisał(a):

    Akurat mam dzis na obiad

  5. Elisabeth Heydeck napisał(a):

    Wonderful!!! Happy Weekend Living & Green

  6. Monika Morawska napisał(a):

    Ja chetnie takie zjem, juz usmazone :)

  7. Wypaplani.pl napisał(a):

    Smażyłam przedwczoraj, ale bez fety – muszę spróbować następnym razem :)

  8. Justyna Walczak napisał(a):

    Ciekawy pomysł! Może i ja zrobię…

  9. Małgorzata Stosio napisał(a):

    To chyba jakaś telepatia Beatko, bo właśnie miałam szukać twojego przepisu na placki z cukinii, a tu proszę…oto i on

  10. Joanna Malczewska napisał(a):

    Mmmmm … zbieram się do kuchni :)

  11. Marta Adolf-Truchin napisał(a):

    Dzięki za tips- moja ręka idzie w górę

  12. Lu napisał(a):

    A czy można użyć jakiejś mąki bezglutenowe?

  13. Anna Sankowska napisał(a):

    Ja jutro -dzisiaj kolacja u teściowej

  14. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Ohh a ja dzisiaj całą skroiłam do lecza!! Ale nic straconego po niedzieli się zrobi :)

  15. Danuta Gase napisał(a):

    Ja, ale bez fety, za to z mąka z cieciorki :-)

  16. MOnika Rafałko napisał(a):

    Dziś była zupa z cukinii, więc placki jutro…:-D :-D

  17. Tymon napisał(a):

    Z feta nigdy nie robiłam ale spróbuję. Zamiast fety daję koperek pozostałe składniki takie same. Placki z cukinii uwielbia cała moja rodzina, koleżanki i koledzy z pracy biją się o nie. Często do placuszkow robię sos czosnkowy na jogurcie.

  18. Renata Ślusarska napisał(a):

    U mnie była zapiekanka. Ale placuszki niebawem

  19. Iwona Niklas napisał(a):

    Ja wolę ziemniaczane ale można dodać trochę cukinii i marchewki, też są dobre

  20. laminacocina napisał(a):

    Nigdy nie jadłam żółtej cukinii, ona tak samo smakuje?

  21. Kasia napisał(a):

    Beatko skąd te nożyczki? Widziałam je już u wielu blogerów, i też chcę takie :D

  22. Beata Madajka napisał(a):

    Pyszne ale ja robiłam z serem balkańskim
    Dzieci zachwycone mimo że nie lubią placków

  23. Ania napisał(a):

    Ja zamiast pszenicy ,dodaję mąkę z ciecierzycy

  24. Zosia napisał(a):

    Placki super! Całą rodziną się zajadaliśmy :-) I takie proste.
    Dziękujemy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *